18 hónap után újra beengedik a turistákat az USA-ba

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely november 8-tól hatályon kívül helyezi a Kínára, Indiára és Európa nagy részére vonatkozó, a koronavírus járvány miatt több mint 18 hónapja – 2020 márciusa óta – érvényben lévő beutazási korlátozásokat – közölte hétfőn a Fehér Ház.

„Az Egyesült Államok érdeke, hogy elmozduljon a Covid-19 világjárvány idején korábban alkalmazott korlátozásoktól, és olyan légiközlekedési irányelveket alkalmazzon, amelyek elsősorban az oltottságra támaszkodnak” – áll Biden kiáltványában.

A Fehér Ház először szeptember végén hozta nyilvánosságra, hogy november elején megszünteti a beutazási korlátozásokat azon külföldi turisták számára, akik a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltással rendelkeznek. A repülőn érkező beutazóknak november 8. után a koronavírus elleni oltásuk igazolását, illetve az indulást megelőző három napban készült teszt negatív eredményét kell majd bemutatniuk. Karanténkötelezettség nem lesz érvényben.

https://www.instagram.com/p/CUDCt2DNgKa/

Az amerikai egészségügyi hatóságok korábban jelezték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott vakcinákat (az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Moderna, a Pfizer/BioNTech, a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagokat) fogadják el.

A Biden-adminisztráció szigorú követelményeket ír elő a légitársaságok számára is, amelyeknek ellenőrizniük kell majd, hogy a külföldi utazók rendelkeznek-e a szükséges oltásokkal, mielőtt felszállnak az Egyesült Államokba tartó járatokra. A külföldi légi utasoknak be kell nyújtaniuk a „hivatalos forrásból” származó oltási dokumentumaikat, a légitársaságoknak pedig meg kell erősíteniük, hogy az utolsó adag vakcinát az utazás dátumánál legalább két héttel korábban kapta az Egyesült Államokba tartó utas.

A Fehér Ház megerősítette, hogy a 18 év alatti gyermekek, valamint bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek mentesülnek az új oltási követelmények alól, de a repülőgép indulása előtti 24 órában készült negatív koronavírus-teszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

Forrás: MTI / USA Today

Friss hírek