Brüsszelben is működnek a védettségi igazolvánnyal járó előnyök

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban – közölte a helyi média vasárnap.

Beszámolók szerint Brüsszelben legalább 25 százalékkal többen jelentkeztek oltásra egy hét alatt, mint egész szeptemberben. A belga főváros vezetése a megemelkedett oltakozási kedvet azzal magyarázza, hogy múlt péntektől az éttermek, bárok és rendezvényközpontok beltéri helyiségeikben csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket fogadhatnak, továbbá igazolásra van szükség a beltéri sporteseményeken való részvételhez is.

Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában november elsején lép érvénybe a brüsszelihez hasonló szabályozás. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze még nem döntött az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.

Az oltópontok nyitvatartási idejét a megnövekedett igényekhez igazították, különös figyelemmel arra, hogy nemrégiben megkezdődött a 65 évesek és az annál idősebbek harmadik, emlékeztető oltásának országos beadása is – közölték.

Brüsszel a koronavírus elleni oltások terén elmarad az ország többi részétől. A brüsszeli régió teljes lakosságának 56,5 százaléka kapta meg az oltás első adagját, szemben Vallóniával, ahol a teljes népesség 70,2 százaléka, illetve a flandriai régióval, ahol a lakosság 80,6 százaléka vette fel az első oltást. Teljes védettséggel Brüsszelben a lakosság 54,1 százaléka, Vallóniában 68,5 százaléka, Flandriában pedig 79,8 százaléka rendelkezik.

Az ország összességében egyébként nem áll rosszul; az ország 73 százaléka kapott két dózist, 75 százalék pedig egyet.

Forrás: Our World in Data

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hétnapos időszakban feljegyzett új koronavírus-fertőzéses esetek száma 65 százalékos növekedést mutat az előző hétnapos időszakhoz képest. Az elmúlt kilenc napban közel 36 200 ember fertőződött meg országszerte, naponta átlagosan 4036-an. Kórházba naponta átlagosan több mint száz beteget szállítanak, ez a mutató 67 százalékkal emelkedett. A kórházakban jelenleg 1103 fertőzöttet ápolnak, az előző hétvégén mért adatokhoz képest 34 százalékkal többet. Az intenzív osztályokon kezeltek száma meghaladta a 250-et, ami 32 százalékkal magasabb az előző hétvégén jelentett adatnál. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus szövődményeiben, mintegy 25 százalékkal többen, mint az előző hét napban.

A járvány kezdete óta 1 312 360-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 25 846-an vesztették életüket a betegség szövődményeiben az országban..

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Our World in Data

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »