Oltás nélkül karantén vár a Belgiumba érkezőkre

A belga kormány kora esti tájékoztatása szerint a jól haladó oltási kampánynak köszönhetően egyre kevesebb koronavírussal fertőzött igényel kórházi ápolást, azonban az vírus új változatai, különösen a vírus Delta variánsa terjedésének megakadályozására az utazási szabályok módosítására van szükség.

Az új, rendkívüli szabályozás szerint, ha valaki külföldről, járványügyi szempontból akár zöld, akár narancssárga, akár piros besorolású országból érkezik, és nincs teljesen beoltva, tíznapos karanténba kell vonulnia. A karantén első és hetedik napján kötelező koronavírus-tesztet kell végeznie, a karantént valaki csak akkor hagyhatja el, ha a tesztjei negatívak.

A hatóságok megerősítik az ellenőrzéseket mind a repülőtereken, mind a szárazföldi határokon – tették hozzá.

Az illetékes belga közegészségügyi hivatal hétfői tájékoztatása szerint továbbra is emelkedik az új fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt hét napban átlagosan naponta 1231 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 76 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest.

A vírus intenzív terjedése ellenére a halálesetek száma egy hét alatt 42 százalékkal csökkent, a kórházi ápolások száma azonban 21 százalékkal nőtt, jelenleg 239 embert ápolnak koronavírussal, közülük 81 beteg esetében kell intenzív ellátást biztosítani. Ez a mutató csökkenő tendenciát mutat – tették hozzá.

Aktív koronavírus-fertőzöttek száma Belgiumban. Forrás: Worldometers

A legfrissebb adatok szerint a járvány kezdete óta 1 103 413 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust és 25 209-en váltak a vírus okozta szövődmények áldozatává Belgiumban. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 30,623, ami ugyan jelentősen elmarad a tavaly novemberi 350 ezres csúcstól, de július elején 20 ezer alatt is járt már ez a mutató.

Forrás: MTI / Kitekintő / Worldometers

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »