Oltás nélkül karantén vár a Belgiumba érkezőkre

A belga kormány kora esti tájékoztatása szerint a jól haladó oltási kampánynak köszönhetően egyre kevesebb koronavírussal fertőzött igényel kórházi ápolást, azonban az vírus új változatai, különösen a vírus Delta variánsa terjedésének megakadályozására az utazási szabályok módosítására van szükség.

Az új, rendkívüli szabályozás szerint, ha valaki külföldről, járványügyi szempontból akár zöld, akár narancssárga, akár piros besorolású országból érkezik, és nincs teljesen beoltva, tíznapos karanténba kell vonulnia. A karantén első és hetedik napján kötelező koronavírus-tesztet kell végeznie, a karantént valaki csak akkor hagyhatja el, ha a tesztjei negatívak.

A hatóságok megerősítik az ellenőrzéseket mind a repülőtereken, mind a szárazföldi határokon – tették hozzá.

Az illetékes belga közegészségügyi hivatal hétfői tájékoztatása szerint továbbra is emelkedik az új fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt hét napban átlagosan naponta 1231 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 76 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest.

A vírus intenzív terjedése ellenére a halálesetek száma egy hét alatt 42 százalékkal csökkent, a kórházi ápolások száma azonban 21 százalékkal nőtt, jelenleg 239 embert ápolnak koronavírussal, közülük 81 beteg esetében kell intenzív ellátást biztosítani. Ez a mutató csökkenő tendenciát mutat – tették hozzá.

Aktív koronavírus-fertőzöttek száma Belgiumban. Forrás: Worldometers

A legfrissebb adatok szerint a járvány kezdete óta 1 103 413 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust és 25 209-en váltak a vírus okozta szövődmények áldozatává Belgiumban. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 30,623, ami ugyan jelentősen elmarad a tavaly novemberi 350 ezres csúcstól, de július elején 20 ezer alatt is járt már ez a mutató.

Forrás: MTI / Kitekintő / Worldometers

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »