Izlandon a legjobb nyugdíjasnak lenni

Izlandon van a világ legjobb nyugdíjrendszere – derül ki egy globális tanulmányból, amely rávilágít arra, hogy a nemzetek hogyan készítik fel öregedő lakosságukat „arany éveikre”.

Izland szerezte meg az első helyet a Mercer CFA Institute globális nyugdíjrendszer-indexében, amelyben az országot a jól irányított kormányzásért és a nyugdíjasok magas juttatásaiért dicsérték – ideértve a nagyvonalú állami nyugdíjat is. A második, illetve harmadik helyen az eddig is élvonalas Hollandia és Dánia végzett.

Idén 11 ország – köztük India és Korea – lejjebb csúszott a ranglétrán a tavalyi eredményéhez képest; ez annak tudható be, hogy a világ azért küzd, hogy korlátozza a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károkat. A jelentés szerint a jelenlegi gazdasági környezet – a csökkent bérnövekedésével, a történelmileg alacsony kamataival és a számos eszközosztályban tapasztalt csökkenő hozamaival – további pénzügyi nyomást gyakorol a meglévő nyugdíjjövedelmi rendszerekre.

A 43 nemzetet érintő felmérésben Thaiföld került az utolsó helyre, amelyet Argentína és a Fülöp-szigetek szorosan követ, ezen országok rendszereiben ugyanis „jelentős gyengeségek és/vagy hiányosságok vannak, amelyeket orvosolni kell”.

A jelentés szerint a 9. és 28. helyen álló Egyesült Királyság és Kína mutatta a legtöbb javulást a tavalyi évhez képest, mégpedig a jelentős nyugdíjreformjaik eredményeként. A 19. helyen végzett Egyesült Államok jövőre növelheti pontszámát, ha megemeli a minimálnyugdíjat.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »