Izlandon a legjobb nyugdíjasnak lenni

Izlandon van a világ legjobb nyugdíjrendszere – derül ki egy globális tanulmányból, amely rávilágít arra, hogy a nemzetek hogyan készítik fel öregedő lakosságukat “arany éveikre”.

Izland szerezte meg az első helyet a Mercer CFA Institute globális nyugdíjrendszer-indexében, amelyben az országot a jól irányított kormányzásért és a nyugdíjasok magas juttatásaiért dicsérték – ideértve a nagyvonalú állami nyugdíjat is. A második, illetve harmadik helyen az eddig is élvonalas Hollandia és Dánia végzett.

Idén 11 ország – köztük India és Korea – lejjebb csúszott a ranglétrán a tavalyi eredményéhez képest; ez annak tudható be, hogy a világ azért küzd, hogy korlátozza a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károkat. A jelentés szerint a jelenlegi gazdasági környezet – a csökkent bérnövekedésével, a történelmileg alacsony kamataival és a számos eszközosztályban tapasztalt csökkenő hozamaival – további pénzügyi nyomást gyakorol a meglévő nyugdíjjövedelmi rendszerekre.

A 43 nemzetet érintő felmérésben Thaiföld került az utolsó helyre, amelyet Argentína és a Fülöp-szigetek szorosan követ, ezen országok rendszereiben ugyanis “jelentős gyengeségek és/vagy hiányosságok vannak, amelyeket orvosolni kell”.

A jelentés szerint a 9. és 28. helyen álló Egyesült Királyság és Kína mutatta a legtöbb javulást a tavalyi évhez képest, mégpedig a jelentős nyugdíjreformjaik eredményeként. A 19. helyen végzett Egyesült Államok jövőre növelheti pontszámát, ha megemeli a minimálnyugdíjat.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply