Már a hidegháborút emlegeti a NATO főtitkára

A NATO sajnálja, hogy Oroszország felfüggeszti a katonai szövetségnél működő képviseletének tevékenységét arra válaszul, hogy a szervezet október 6-án kiutasította az orosz képviselet nyolc munkatársát, ők azonban nem diplomaták, hanem hírszerző ügynökök voltak – jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt hangsúlyozta: szükség van a párbeszéd folytatására Oroszországgal, különösen, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedtek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Stoltenberg elég komor jövőképet vázolt

Oroszország már szinte saját részének tekinti Fehéroroszországot

Stoltenberg ezen a héten már másodszor ütött meg komor hangnemet a NATO és Oroszország, illetve Kína kapcsolatát illetően. Hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Kína tevékenysége önmagában is aggasztó, de Kínát és Oroszországot nem két külön fenyegetésnek kell tekinteni, mivel a két ország szorosan együttműködik.

“Kína egyre közelebb jön hozzánk. Látjuk őket az Északi-sarkvidéken, látjuk őket a kibertérben, és látjuk azt is, hogy komoly beruházásokat hajtanak végre tagországaink kritikus fontosságú infrastruktúráiban. Mindeközben egyre több olyan nagy hatótávolságú fegyverük van, amelyekkel az összes NATO-tagállam elérhető” – mondta a Financial Timesnak nyilatkozva a NATO főtitkára.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »