Hiába tombol a járvány, nem tervez szigorítani a brit kormány

A brit kormány szoros figyelemmel követi a koronavírus-járvány aktuális adatait, de nem merült fel a kabinetülésen szigorító intézkedések szükségessége – közölte kedden a Downing Street szóvivője.

A nyilatkozat előzményeként, kedd este a brit egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 43 738 új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez azt jelenti, hogy immár egy hete folyamatosan 40 ezer felett jár a naponta kiszűrt új megbetegedések száma Nagy-Britanniában.

A kedd este zárult egy hétben 314 231 esetet szűrtek ki a brit egészségügyi hatóságok – ez 43 646-tal (16,1 százalékkal) több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A szaktárca keddi adatai szerint az elmúlt 24 órában 223-an, az utóbbi egy hétben 911-en vesztették életüket országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A halálozások heti száma 116-tal (14,6 százalékkal) haladta meg a múlt kedden zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét. A kedden jelentett 223 haláleset a március 5-én feljegyzett 236 halálozás óta a legmagasabb napi adat, de a szakértők egybehangzóan hangsúlyozzák, hogy gyakran a keddi halálozási adatsorban jelennek meg a lassabb hétvégi feldolgozás miatt késve beérkezett számok is.

A napi új fertőződések száma Nagy-Britanniában. Forrás: Worldometers

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kedd esti nyilatkozatában közölte: a kormány nem tekint elbizakodottan a járványadatokra, de az teljesen egyértelmű, hogy a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 okozta halálesetek száma egyaránt messze elmarad a járvány korábbi tetőzéseinek idején tapasztalttól.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint jelenleg országszerte 7749-en vannak kórházban Covid-19 betegséggel. Január második felében, a nagy-britanniai koronavírus-járvány akkori tetőzése idején volt olyan időszak, amikor csaknem 39 ezren szorultak kórházi kezelésre, és abban a hónapban előfordult, hogy a halálesetek napi száma meghaladta az 1800-at.

A szaktárca kedd esti adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 86 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 78,9 százaléknak a második adagot is beadták, emellett már hetek óta zajlik a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadása is. Az első és a második adagokból eddig összesen csaknem 95 milliót, a harmadik oltási dózisból közel 4 milliót adtak be.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Leave a Reply