Új-Zéland elbocsátotta hivatalos varázslóját

Az új-zélandi Christchurch város tanácsa húsz év után szerződést bontott hivatalos állami varázslójával. A világ talán egyetlen államilag alkalmazott varázslója, a 88 éves Ian Brackenbury Channell évente 16 ezer dollárt (3,6 millió forintot) kapott, hogy „varázslással és varázslásszerű szolgáltatásokkal” népszerűsítse a várost.

Az Angliában született Channell 1976-ben érkezett Új-Zélandra, röviddel ezután kezdett el varázslóként tevékenykedni és szórakoztatni. Amikor a hatóságok meg akarták ebben akadályozni, az emberek tiltakozni kezdtek. 1982-ben az új-zélandi művészeti galériák igazgatóinak egyesülete élő műalkotásnak nevezte a férfit, majd 1990-ben az akkori miniszterelnök, Mike Moore levélben megkérte: legyen Új-Zéland hivatalos varázslója.

Azóta Channell fellépett Christchurchben, esőtáncot járt az aszályok idején Új-Zélandon és Ausztráliában, 2009-ben pedig megkapta a Királynő Szolgálatáért Érdemrend medálját.

https://www.instagram.com/p/CMBdqOYALuY/

Christchurch tanácsa azonban most közölte: köszönőlevelet küldtek a varázslónak az elmúlt 23 év szolgálataiért és tájékoztatták, hogy lezárják a szerződését. Lynn McClelland szóvivő elmondása szerint a város új utakra lép a turizmus népszerűsítése területén.

Channell szerint a város azért függesztette fel a szerződést, mert nem illett bele a város hangulatába. Magát provokátornak tartja, és úgy tervezi, továbbra is megjelenik majd a város művészeti központjánál és beszélget a turistákkal. A varázslót egyébként még a TripAdvisor-on is értékelték.

Forrás: MTI / The Guardian

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »