Friss hírek

Novembertől újranyílnak az USA szárazföldi határai

Az Egyesült Államok a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett egyik intézkedésének megszüntetéséről döntött, novembertől megnyitják az átkelőket a kanadai és a mexikói határon, de csak beoltottak léphetnek be az USA területére.

A Fehér Ház már korábban bejelentette, hogy a beoltott utasok számára újraindítják a tengerentúli légi közlekedést, ennek értelmében Európából is újra be lehet majd utazni az Egyesült Államokba – feltéve, hogy az utas rendelkezik a megfelelő oltásokkal.

Az intézkedést a járványügyi adatok visszaszorulásával nem lehet indokolni, az USA-ban ugyanis továbbra is 9,7 millió aktív fertőzözöttet tartanak számon, a döntésnek inkább politikai okai lehetnek. Az EU júniusban ugyanis megszüntette az USA-ból érkező utasokra vonatkozó korlátozásokat, az USA azonban akkor ezt még nem tette meg – az uniós állampolgárok továbbra sem utazhattak az Egyesült Államokba, azaz nem érvényesült a kölcsönösség elve.⁠

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása az USA-ban. Forrás: Worldometers

Forrás: Bloomberg / Instagram

 

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »