Kína átalakítja az árképzést az energiapiacán

Kína biztosítani fogja az utóbbi időben akadozó energiaellátást, miközben klímavédelmi céljainak is eleget tesz majd – jelentette ki Csao Csen-hszin, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tisztségviselője szerdán sajtótájékoztatón, Pekingben.

Csao leszögezte: az országban biztosított az energiaellátás a téli és a jövő tavaszi időszakra is.

Az utóbbi időszakban jelentős problémákat okoztak a kínai energiaellátásban a felszökött szénárak. Emberek tízmilliói maradtak áram nélkül Kína egyes részein, miközben a kínai hatóságok különféle intézkedésekkel igyekeztek megoldást találni az energiaellátási problémákra. Az ország több tartományában alkalmaztak áramhasználati korlátozásokat augusztus közepe óta. Az intézkedések elsősorban az ipari tevékenységre voltak bénító hatással, de nehézségeket okoztak a lakosságnak is.

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság kedden közölte, hogy átalakítja az árképzést az energiapiacon. Míg a lakosság továbbra is államilag megszabott egységárat fizet majd a villamosenergiáért és a fűtésért, a nagy energiaigényű ipari és kereskedelmi felhasználók esetében az energiaárak 20 százalékkal térhetnek el az állami szabványtól.

Az energiaellátás helyzetét tovább rontotta, hogy október elején ismét súlyos árvíz pusztított Kína egyes területein, köztük a szénbányászatban elöl járó, észak-kínai Sanhszi tartományban, ahol az áradás idejére a bányák jelentős részét ideiglenesen bezárták. Csao elmondta: Peking a továbbiakban megtiltja a helyi kormányzatoknak, hogy engedély nélkül zárassanak be bányákat, az érintett területeket pedig a kitermelésben kialakult fennakadások mielőbbi kiküszöbölésére szólítja fel.

A Bloomberg amerikai hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a széntermelést részben az a március óta hatályos szabály hátráltatta, ami a bányászattal összefüggő balesetek visszaszorítása érdekében szigorúbb büntetéseket írt elő a biztonsági előírások nem megfelelő betartása esetére. A Bloomberg nem megnevezett, bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy sok bányászattal foglalkozó vállalat az új jogszabály miatt nem mer eleget tenni a termelés fokozását sürgető kormányzati kérésnek.

A bányák biztonságáért felelős szerv egyik tisztségviselője pedig szerdán arról számolt be, hogy a hatóságok 153 szénbányának adtak engedélyt bővítésre, amelynek révén az idei utolsó negyedévben mintegy 55 millió tonnával több szenet termelnek majd ki országosan. Jelenleg a napi szénkitermelés február óta a legmagasabb szintre emelkedett, meghaladva a 11,2 millió tonnát – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint szeptemberben Kína szénbehozatala 76 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, elérve az idei év legmagasabb szintjét.

A világ legnagyobb szénfogyasztójának számító Kína villamos energiájának mintegy 60 százalékát termeli szénnel. Az ország főbb környezetvédelmi célkitűzései közé tartozik mindazonáltal, hogy Kína 2030-ra eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, és 2060-ra eléri a szén-dioxid-semlegességet. Csao szerdán leszögezte, hogy változatlanul mindent meg fognak tenni e célok elérése érdekében.

  • Ez is érdekes lehet:

Forrás: MTI

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »