Öt hét alatt duplázódott a fertőzöttek száma Magyarországon

Tovább emelkedtek hazánkban a járványügyi mutatók, az aktív fertőzöttek száma augusztus közepe óta először haladja meg a tízezret. A növekedés dinamikája egyelőre nem ad okot aggodalomra, de ez gyorsan változhat.

Tizenhét, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 455 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 911 737 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 682 396-an a második, 911 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Kórházban jelenleg 733 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma pedig 10.269-re emelkedett. Utóbbi mutató szeptember első napjaiban érte el mélypontját ötezer körül, így valamivel több mint 5 hét kellett a fertőzöttség duplázódásához. A napi új esetek száma is fokozatosan emelkedik, augusztus eleje óta trendszerű a növekedés.

Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 2021. augusztus 1-jétől. Forrás: MTVA

  • Romániában nincs megállás
A szomszédos Románia adataihoz hasonlítva a fenti számokat, hazánkban egyelőre nincs ok komolyabb aggodalomra, Romániában ugyanis pontosan 2 hónapja, augusztus 12-án 2.578 aktív fertőzöttet regisztráltak – egy hónapja, szeptember 12-én már 20.093 volt ez adat, azaz 1 hónap alatt közel nyolcszoros volt a növekedés, ma pedig már 148 ezer felett jár az aktív fertőzöttek száma, tehát szinte egyáltalán nem lassult a járvány terjedése.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Romániában. Forrás: Worldometers

Magyarországon tehát ennél lényegesen jobb a helyzet, a járványgörbe azonban elmozdult mélypontjáról, az oltási kampány pedig viszonylag alacsony szinten akadt meg, a teljes lakosságra vetítve még csak 59% rendelkezik teljes védettséggel, így a vírusnak továbbra is van tere a terjedésre.

Átoltottság néhány európai országban. Világoszölddel az egy adag oltással rendelkezők, sötétzölddel a teljes védettséggel rendelkezők aránya a teljes lakosságon belül. Forrás: Our World In Data

A kormányzati oldalon kiemelték: az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza. A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak és mielőbb oltassák be magukat.

A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Aki még nem regisztrált az oltásra, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon.

MTI / Worldometers / LR

 

 

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »