Friss hírek

Még mindig pusztít a láva La Palmán

Szeptember 19-i kitörése óta már 1186 ház esett a lávafolyam áldozatául a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. A láva a házak mellett az úthálózatot, sőt, az óceán partját is elérte.

Múlt hét csütörtökön a Spanyol Geográfiai Intézet (IGN) ráadásul egy újabb, 4,3-as erősségű földrengést is regisztrált 35 km mélységben, ami annak a veszélyét hordozza, hogy egy újabb nyílás keletkezik a Cumbre Vieja vulkánon.

Az Atlanti-óceánt szeptember 28-án érte el a lávafolyam és azóta 38 hektárnyi területet borított el – ez az adat csak az óceánból “kihasított” területet jelzi, a szárazföldön már 431 hektárnyi területet hódított meg a láva, a fő lávafolyam a legszélesebb részén 1250 méter szélességű.

Forrás: ABC News / El País

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »