Írország és Magyarország is beállt a globális társasági adó mögé

Az OECD pénteki ülésén áttörés történt az USA által elindított kezdeményezés, a globális társasági adó 15%-ra történő emelése ügyében. Az intézkedést eddig ellenző – és sok multicéget, köztük a Google anyavállalatát, az Alphabetet is alacsony adókkal vonzó –  Írország is beadta a derekát.

A megegyezést így már 136 ország támogatja, amelyek összesen a világ GDP-jének több mint 90%-áért felelnek. Az adózási szabályok módosítását legfőképpen a nagy amerikai technológiai cégek fogják megérezni, összességében 125 milliárd dollárnyi amerikai profit adóztatása kerül majd az új szabályozás alá.

Szintén fontos változást jelent majd, hogy a nemzetközi cégeknek ezentúl abban az országban kell majd befizetniük a vonatkozó adót, ahol ténylegesen tevékenykednek, nem pedig csak a székhelyük szerinti országban – ahogy eddig tették.

A társasági adó 15%-os minimum limitre történő emelését értelemszerűen azok az országok ellenezték, ahol jelenleg ennél alacsonyabb a társasági adókulcs – ebbe a csoportba tartozik Írország és Magyarország is. Az írek megenyhítését azzal sikerült elérni, hogy bekerült néhány módosítás az eredeti szövegezésbe, például az, hogy a 15%-os adómértéket később nem emelik tovább, illetve a kisvállalkozásokat nem tartoznak majd az új szabályozás alá.

A CNBC Magyarországot is megemlíti, mint a globális társasági adó bevezetésének régi ellenzőjét. A cikk szerint a magyarokat azzal sikerült meggyőzni a tervek elfogadásáról, hogy biztosítékokat kaptak a hosszú bevezetési időszak alkalmazására.

A résztvevő országoknak most ki kell dolgozniuk a részletszabályokat, hogy a globális társasági adó rendszere 2023 folyamán el tudjon indulni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC

Friss hírek