30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Egyes kínai bankok eközben nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik a China Evergrande Group. A Zheshang Bank, amely egyike az Evergrande legnagyobb hitelezőinek, egy, a sanghaji értéktőzsde által üzemeltetett weboldalon feltett kérdésre válaszolva közzétette, hogy az ingatlanfejlesztő 3,8 milliárd jüannal (588 millió dollár) tartozik neki. A pénzintézet mindazonáltal azt is közölte, hogy elegendő biztosíték áll a rendelkezésére, így képes a felmerülő kockázat kezelésére, amely nem gyakorolna jelentős hatást a bankra.

A kelet-kínai Csiangszu tartományban működő Changshu Rural Commercial Bank (Csangsu Vidéki Kereskedelmi Bank) 3,9 millió jüanos (600 ezer dollár) tartozásról számolt be. A Sanghai Pudong Development Bank (Sanghaj Putung Fejlesztési Bank) nem tett közzé pontos összeget, de közölte, hogy kisebb, különálló projektekhez kapcsolódó hiteleket kölcsönzött az Evergrande-nek. A pénzintézet továbbá arról is beszámolt, hogy egyeztetéseket folytat a vállalatcsoporttal.

Az eddigi kormányzati kommentárok szerint azonban nem is annyira a bankoknak és a lakásvásárlóknak kell aggódniuk, őket vélhetően “kimenti” az állam. Már a csütörtöki fizetési határidő is felröppentek olyan hírek, hogy a kínai kormányzat három részre darabolná fel a vállalatot és átvenné az irányítását, azaz gyakorlatilag államosítaná azt. Gondban inkább a dollárban denominált kötvények tulajdonosai lehetnek, az állami mentőcsomag ugyanis az ő követeléseik teljesítésére nem feltétlenül terjed majd ki. Így könnyen lehet, hogy a Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító vállalat törlesztési csődje fennakadásokat okozhat nemcsak a kínai gazdaságban, hanem a pénzügyi világpiacokon is.

A cégcsoport hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorította az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. Egyes gazdasági szakértők szerint Peking közbeavatkozhatna a hitelpiaci összeomlás elkerülése érdekében, ám elképzelhető, hogy másra helyezi a hangsúlyt.

Az Evergrande 2,3 ezer milliárd jüanos (350 milliárd dollár) vagyonával a kínai magánszektor egyik legnagyobb cégcsoportja, amely mintegy 280 városban működtet csaknem 1300 projektet, és több mint 200 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek