Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult – soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzési menedzser indexe (BMI) ebben a hónapban 54,1-re csökkent az augusztusban kimutatott 54,8-ról.

A két szektor együttes aktivitási mérőszáma a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos feloldásának márciusi elkezdése óta nem volt ilyen alacsony.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 54,1-es szeptemberi kompozit adat a csökkenéssel együtt is még mindig a brit gazdaság viszonylag élénk ütemű kilábalását mutatja.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma a szeptemberi kompozit indexen belül 54,6-ra csökkent az előző havi 55-ről. Ennél jóval markánsabban, 60,3-ról 56,3-ra esett vissza a feldolgozószektor aktivitási indexe.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza a szeptemberi előzetes BMI-felmérés csütörtöki ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemeli: egyértelmű adatok mutatják, hogy a kereslet a második negyedévi tetőzés óta lanyhul, emellett az alapanyag- és a munkaerőhiány is egyre inkább korlátozza az üzleti szektor aktivitását, mindenekelőtt a feldolgozóiparban, de most már egyes szolgáltatási területeken is.

Williamson szerint e hiányok ugyanakkor példátlan ütemben hajtják felfelé az árakat, és mindez erősíti azt az aggályt, hogy a brit gazdaság lefelé tartó növekedési ráta és ezzel egyidejű, meredeken felfelé ívelő infláció jellemezte stagflációs időszak felé tarthat.

Erre a folyamatra a legutóbbi inflációs és növekedési adatok is utalnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után – az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése volt azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött.

Mindeközben az előző hónapokban mért ütemeknél jóval lassabban, mindössze 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben a brit hazai össztermék (GDP) értéke júliusban. Júniusban még 1 százalékos havi GDP-növekedést mértek a brit gazdaságban.

A statisztikai hivatal számításai szerint mindezek alapján a brit hazai össztermék júliusban még mindig 2,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezése végett érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.

A 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-as szintre zuhant vissza. A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »