Az infláció és az alapanyaghiány rontják az euróövezet gazdasági kilátásait

Nem várt mértékben, öt hónapja a leglassabbra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás növekedési üteme szeptemberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérésének előzetes értékelése alapján.

Szeptemberben az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének (BMI) előzetes értéke 58,7 pontra, 7 havi mélypontra csökkent az augusztusi 61,4 pontról. A szolgáltatóipari BMI 56,3 ponton 4 havi mélypontot ért el szeptemberben az előzetes érték alapján az augusztusi 59,0 pont után. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI 56,1 pont lett szeptemberben, ami 5 havi mélypontnak felel meg az augusztusi 59,0 pont után.

Elemzők mindhárom index esetében csökkenést vártak szeptemberre az augusztusihoz képest, de a ténylegesnél kisebb mértékűt. A feldolgozóiparira 60,3 pontot, a szolgáltatóiparira és a kompozit indexre pedig egyarán 58,5 pontot vártak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

„A szeptemberi előzetes BMI adatok a gazdasági növekedés lassuló ütemével párhuzamosan emelkedő árak együttes hatását tükrözik” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

„Egyrészt lehetett ugyan számítani a növekedési ütem némi lehűlésére a nyári hónapokban tapasztalt két évtizedes csúcshoz képest, másrészt viszont a vállalatokat egyre inkább kezdik aggasztani a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások, az alapanyagok ellátási hiánya és emelkedő ára.

Már nem csak a feldolgozóiparban, de a szolgáltatóiparban is kezdik akadályoztatva érezni magukat a vállalatok, és hogy termelésük és szolgáltatásuk korlátozásával ügyfeleket veszítenek el.”

„A lassulással együtt is azonban a növekedési ütem még lendületesnek mondható, bár az elkövetkező hónapokban további lassulásra lehet számítani, amennyiben az áremelkedés üteme és az ellátási nehézségek terén nem mutatkozik javulás” – mondta Chris Williamson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »