Az USA-ban és Oroszországban is új csúcsra ért a járványgörbe

Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint elérte az 563.803-at az aktív új koronavírusos fertőzöttek száma, ami a legmagasabb adat a járvány kezdete óta. Az USA is rekordot döntött, ott már 9,4 millióan koronavírusosak, azaz a lakosság közel 3%-a aktív fertőzött.

Oroszországban az előző rekordot, 563 754-et idén január 8-án jegyezték fel. A TASZSZ hírügynökség az orosz egészségügyi tárcára hivatkozva azt írta, hogy az aktív fertőzöttek valós száma ennél magasabb lehet. Augusztus elején például csaknem 900 ezren részesültek orvosi ellátásban a Covid-19 vagy annak gyanúja miatt. Ahogy az a fenti adatból is kitűnik, Oroszországban meglehetősen megbízhatatlan az adatközlés, májusban például egyszerre háromféle halálozási adatot publikáltak, melyekből az operatív törzs által közölt volt a legalacsonyabb, a statisztikai szolgálat közel 2,5-szer akkora halálozási adatot közölt.

Aktív esetszámok alakulása Oroszországban. Forrás: Worldometers

Az aktív fertőzöttek számának alakulását mutató (hivatalos) járványgörbe most mindenesetre új csúcsra ért, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ahol viszont a fertőzöttek száma már bőven meghaladta a januári csúcsokat – akkor 9 millió körül tetőzött a harmadik hullám, míg jelenleg már 9,4 millió felett jár a fertőzöttek száma és a görbén továbbra sem látszik a tetőzés. A 9,4 millió fertőzött egyben azt is jeleti, hogy a immár a teljes lakosság 2,82%-a koronavírusos.

Aktív esetszámok alakulása az Egyesült Államokban. Forrás: Worldometers

Bár az oltási kampány az Egyesült Államokban hamar és gyorsan indult, átoltottság szempontjából globálisan már csak a középmezőnyben helyezkedik el az ország, a lakosság mindössze 53,22%-a kapta meg a teljes védettséget jelentő oltási adagokat (Janssen – 1 adag, Pfizer és Moderna – 2 adag), amit ha összevetünk a 333 milliós teljes lakosságszámmal és a 42 milliós eddigi összesített fertőzésszámmal, akkor könnyen kiszámolható, hogy még mindig 100 milliós nagyságrendű azon amerikaiak száma, akik védtelenek a vírussal szemben.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »