Olaszországban kezd elmérgesedni a kormány és az oltásellenesek közti ellentét

Több mint ötven olaszországi pályaudvaron lépett életbe biztonsági készültség a kedd esti óráktól, miután az oltásellenes csoportok bejelentették, hogy a pályaudvarok megbénítására készülnek azután, hogy a vasútvonalakon kötelezővé teszik a védettségi igazolást.

A római Termini pályaudvaron, a milánói központi vasútállomáson, Firenze és Nápoly vasúti megállóiban is rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe. Több mint ötven pályaudvaron szigorították a belépők ellenőrzését, a rendőrség és a terrorizmus ellenes hatóság (Digos) egységei felügyelik, hogy senki se tudja elfoglalni a síneket megakadályozva a vasúti forgalmat.

Az interneten hirdették meg a vasútállomások működésének megbénítását az oltásellenes csoportok, közöttük az Elég az egészségügyi diktatúrából! elnevezésű csoport, amely szeptember 2-án és 3-án is hasonló akciókat tervez.

A tiltakozáshoz a római kormány rendelkezése vezetett, miszerint szerdától nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagysebességű és InterCity vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, mely nélkül az utasok csak teszteléssel szállhatnak fel.

A városi tömegközlekedési eszközökön bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek.

Az oltást és a védettségi igazolás használatát ellenző tüntetők megmozdulásai majdnem mindennapossá váltak. Szombaton több mint háromezren vonultak fel Milánó utcáin, ahol az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt egyik standját is felborították. Korábban Torinóban a város egyik vasútállomását próbálták meg elfoglalni. Az oltásellenesek interneten a kormány több tagját megfenyegették, többek között a külügyminiszter Luigi Di Maiót, az M5S vezető politikusát, akinek a halálát kívánták, mivel az oltás felvételére biztatta az olaszokat.

Luciana Lamorgese belügyminiszter hangoztatta, hogy a hatóságok semmilyen fenyegetést és törvénytelenséget nem fogadnak el. Az utóbbi napokban az oltásellenes tüntetők orvosokat és újságírókat is megfenyegettek, a tüntetésekről tudósítókat több esetben megtámadták és megverték. A szakszervezetek elítélték a vasútállomások elfoglalására irányuló akciókat.

A kormány szeptember 6-án készül bejelenteni, hogy az egészségügyben és oktatásban dolgozók után mely más szakmai kategóriák számára akarja kötelezővé tenni az átoltottságot, az elsők között várhatóan a közigazgatásban dolgozók kerülnek sorra.

Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D’Amato kezdeményezte, hogy az intenzív osztályra kerülő oltásellenes betegekkel fizettessék meg a kezelési költségeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »