Az EU újra utazási korlátozásokat javasol az USA vonatkozásában

Sajtójelentések szerint az Európai Unió azt javasolta tagállamainak, hogy az Egyesült Államokból érkező utasforgalom vonatkozásában újra léptessék életbe azokat a korlátozásokat, amelyeket idén júniusban függesztettek fel.

Az EU-ba tartó amerikaiak így mostantól ismét tesztkötelezettséggel, karanténnal vagy az idegenforgalmi célú utazások teljes tiltásával számolhatnak, de a javaslat nem tartalmaz semmilyen kötelező elemet, az egyes tagállamok maguk dönthetnek arról, milyen módon korlátozzák az utasforgalmat.

Az EU a korlátozások újraindítását két tényezővel magyarázza:

Az egyik az, hogy az USA-ban igen erőteljesen terjed a koronavírus delta variánsa, az aktív fertőzöttek száma a január végén regisztrált 9 milliós (!) csúcs után tavasszal ugyan csökkenésnek indult és a nyár közepén 5 millió alá ért, a delta terjedésével azonban már ismét 8,345 millióra növekedett.

Így jelenleg mind nominálisan, mind lakosságarányosan az USA-ban a legrosszabb a járványhelyzet, a teljes lakosság 2,5%-a aktív fertőzött, azaz jelenleg minden 40. amerikai koronavírusos.

A másik pedig az, hogy az EU júniusban ugyan megszüntette az USA-ból érkező utasokra vonatkozó korlátozásokat, az USA azonban ugyanezt nem tette meg, az uniós állampolgárok továbbra sem utazhattak az Egyesült Államokba, azaz nem érvényesült a kölcsönösség elve.⁠

https://www.instagram.com/p/CTORCkbNCO4/

Forrás: CNBC / Worldometers / Kitekintő

Szemlézte: Lazók Rómeó

Friss hírek

Piaci körkép: fontos támaszt tesztel ma a DAX

A csütörtöki kereskedés az európai piacokon a befektetői hangulat kisebb javulását hozta, de a német határidős index (DE30) még mindig az 50 napos exponenciális mozgóátlag (kék görbe) és a 15 700 pontos lélektani szint által meghatározott tartományon belül forog.

Read More »

Az EP aggódik a 2024-es magyar soros elnökség miatt

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők elítélték, hogy Magyarországon szándékos erőfeszítéseket tesznek az uniós értékek szisztematikus aláásására, ez pedig aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Read More »