Emelkedésnek indult a romániai járványgörbe

Bár az aktív esetek száma még mindig viszonylag alacsony Romániában, a járványgörbe egyértelműen emelkedésnek indult. Július közepéhez képest az aktív fertőzöttek száma tízszeresére nőtt, ráadásul hazánkkal és Nyugat-Európával ellentétben nagyon alacsony az átoltottság.

Tovább gyorsult Romániában a koronavírus-fertőzések terjedési üteme: csütörtökön az új esetek kéthetes mozgóátlaga meghaladta az ötszázat, a napi esetszám pedig megközelítette az ezret. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában az előző napinál százzal több, 953 új esetet diagnosztizáltak, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét napi átlagának.

Maga a kéthetes mozgóátlag is több mint kétszerese a két héttel korábbinak: csütörtökön már 504 új eset számított volna átlagosnak. Az utóbbi napon 17 fertőzött halt meg: ez is szinte duplája az utóbbi két hét napi átlagának. A kórházakban több mint kétszer annyi fertőzöttet ápolnak, mint két héttel korábban: csütörtökön számuk elérte az 1658-at. Még gyorsabb ütemben növekszik az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a két héttel korábbi 98-ról 228-ra emelkedett.

Bár a lenti ábrán még nem feltűnő a változás, Romániában július közepén 600-700 között ingadozott az aktív fertőzöttek száma, mára 6362-re emelkedett ez a mutató, ami tízszeres növekedés alig több mint egy hónap alatt.

Aktív fertőzöttek számának alkulása Romániában. Forrás: Worldometers

Ugyan a 6000 körüli adat önmagában még nem adna okot aggodalomra – hiszen a nagyságrendileg feleannyi lakossal rendelkező Magyarországon is 6861 az aktuális aktív esetszám, nálunk július közepén még 35 ezer felett járt ez a mutató – a trend tehát éppen ellentétes.

Ráadásul az oltási hajlandóság továbbra is siralmas Romániában: a beoltottak száma már csak átlagosan 7800-zal emelkedik naponta, úgy, hogy a 19,3 milliós országban eddig 5,207 millió ember, a beoltható – tizenkét év feletti – lakosság 30,7 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát. A teljes lakosságra vetítve a két oltással rendelkezők aránya mindössze 26%, szemben a magyar 57%-os értékkel.

A delta variáns terjedése pedig kockázatot jelent még azokban az országokban is, ahol viszonylag magas az átoltottság: a lista felső harmadában szereplő Spanyolország és Franciaország továbbra is 4-500 ezres aktív esetszámokkal küzd, az Egyesült Királyságban pedig még rosszabb a helyzet, a lakosság 1,85%-a, 1,26 millió ember aktív fertőzött.

Az oltási kampány alakulása néhány országban. Sötétzöld színnel jelölve a teljes védettséggel rendelkezők aránya, világosabb színnel a beadott első adagok aránya. Forrás: Our World In Data

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »