A magas átoltottság sem védte meg Franciaországot

Miközben Franciaország európai részén a koronavírus-járvány delta variáns okozta negyedik hullámának mutatói néhány napja már nem emelkednek, a tengerentúli területeken az alacsony átoltottság miatt a kórházak túlterheltek.

A kormány a francia Antillákon és Francia Guyanán az iskolakezdést szeptember 2-ről 13-ra halasztja, az egészségügyi rendkívüli állapotot pedig november 15-ig meghosszabbítja – jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

“Franciaország európai részén a helyzet stabilizálódni látszik, jóllehet a napi átlagosan 21 ezer új megfertőződés még mindig túl magas szint” – fogalmazott a kormányszóvivő. “A tengerentúli területeken viszont drámai a helyzet” – tette hozzá.

Gabriel Attal szerint ennek alapvető oka az, hogy míg országosan a teljes lakosság 73 százaléka, a felnőttek 85 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 63 százaléka, a felnőttek 76 százaléka pedig már mindkét dózist, addig a tengerentúli területeken a lakosság alig 20 százalékát oltották be.

Az oltási kampány alakulása néhány országban (augusztus 24-i állás). Sötétzöld színnel jelölve a teljes védettséggel rendelkezők aránya, világosabb színnel a beadott első adagok aránya. Forrás: Our World In Data

Az iskolai tanévkezdést ezért Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken, valamint Francia Guyanán a kormány elhalasztja az eddig tervezett szeptember 2-ről 13-ra, s a július 28-án életbe lépett egészségügyi rendkívüli állapotot a francia Antillákon és Francia Polinéziában november 15-ig meghosszabbítja. A rendkívüli állapot keretében ezeken a területeken korlátozható az emberek szabad mozgása, és helyi lezárások is elrendelhetők.

A kormányszóvivő szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően a járvány már a tengerentúli területeken is elkezdett visszahúzódni, de a helyzet még mindig nagyon súlyos, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma “kolosszális”. Francia Polinéziában például 2800, Guyanán pedig 400, a kórházak túlterheltek.

Gabriel Attal megerősítette, hogy a “nemzeti szolidaritás” jegyében több száz egészségügyi dolgozó érkezett Franciaország európai részéről a szigetekre az evakuációk megszervezésére Párizs irányába, illetve az oxigénellátás szavatolására.

Franciaország európai területén kevésbé súlyos a helyzet, Olivier Véran egészségügyi miniszter a kórházakban “néhány napon belül” várja a tetőzést. Az elmúlt napokban átlagosan napi ezer fertőzött került kórházba, a számuk jelenleg 11 ezer, közülük 2239-en vannak intenzív osztályon.

Az aktív esetszámok alakulása Franciaországban. Forrás: Worldometers

Az aktív fertőzöttek száma is enyhe csökkenést mutatott az elmúlt napokban, de a közel 440 ezer aktív esettel Franciaország így is a nyolcadik globálisan, ha pedig lakosságarányosan nézzük az adatokat, a teljes lakosság 0,67%-a aktív fertőzött – ennél csak az USA (2,35%), az Egyesült Királyság (1,85%), Spanyolország (1,10%) és Irán (0,79%) áll rosszabbul. Érdekes módon a felsorolt országokban Iránt kivéve kifejezetten magas az átoltottság, a delta variáns ennek ellenére is terjedni tud.

A harmadik védőoltás kampánya szeptember elején kezdődik azon veszélyeztettek és 65 évesnél idősebbek számára, akik legalább hat hónappal ezelőtt kapták meg az oltás második adagját. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke egy szerda reggeli tévéműsorban viszont úgy vélte, hogy “személyes benyomása alapján a harmadik adag beadását a beoltott lakosság nagy többségére ki kell majd terjeszteni”.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »