Egyelőre csak veszteséget termel a „fizess később” üzleti modell

Növekvő veszteségről számolt be a „Vásárolj most, fizess később” üzleti modellt alkalmazó ausztrál cég, az Afterpay, melyet nemrég a Twitter vezérigazgatójának másik cége, a Square vásárolt fel.

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és vezérigazgatója augusztus elején jelentette be, hogy fizetési szolgáltató cége, a Square részvénycserés felvásárlási ajánlatot tett az ausztrál Afterpay vállalatnak, melyet utóbbi el is fogadott. Az ügylet értéke 29 milliárd amerikai dollár – a legnagyobb értékű felvásárlás az ausztrál gazdaság történetében – , ami jól mutatja, hogy a piaci szereplők mekkora potenciált látnak a Buy Now, Pay Later, röviden BNPL, azaz „Vásárolj most, fizess később” üzleti modellben.

Az ajánlat fogyasztói szempontból kétségtelenül csábító, ennek köszönhetően az amerikai Worldpay kutatása szerint 2020-ban a BNPL típusú tranzakciók már 2,1%-os részesedéssel bírtak a globális e-kereskedelmi piacon, és várakozásuk szerint ez az arány 2024-re 4,2%-ra fog emelkedni, azaz duplázódik.

A módszer ellenzői azzal érvelnek, hogy a BNPL típusú tranzakciók gyakorlatilag hitelfolyósítások, de nem előzi meg őket megfelelő hitelbírálati folyamat, így a szokásosnál magasabb a nemfizetés kockázata. A BNPL-adósságok minőségének értékelése és a hitelkockázatok kezelése még a jövő kérdése, az Afterpay eredménye egyelőre nem ezen, hanem a terjeszkedéshez szükséges magas marketing költségeken csúszott el.

Az Afterpay a június végével végződő üzleti évében 132,6 millió ausztrál dolláros (kb. 96 millió USD) nettó veszteséget ért el, szemben az előző évi 42,8 millió ausztrál dolláros mínusszal, azaz a veszteség több mint háromszorosára nőtt egy év alatt. A tulajdonosokat ugyanakkor vigasztalhatja, hogy az új piacokra történő belépéssel az eladásokat is sikerült közel megduplázniuk. A növekvő marketing aktivitásnak köszönhetően a cég Észak-Amerikában is erőteljesen terjeszkedett, és mára ez a régió vált a cég legnagyobb piacává, megelőzve Ausztráliát.

Az Afterpay közleményéből az is kiderült, hogy idén 16,2 millióval nőtt az aktív vásárlók száma, ami 63%-os növekedés az előző évi adatokhoz képest és naponta mintegy 25 ezer új vásárló regisztrál a platformra. A növekedés láthatóan megvan, a profit még kérdéses.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »