Ezúttal az online biztosítókra csapott le a kínai vezetés

A Kínai Kommunista Párt újabb jelét adta annak, hogy nem nézi jó szemmel a magánvállalatok fokozódó térnyerését. Az állami médiában megjelent hírek szerint ezúttal az online biztosítási szektorban indulnak meg az alapos vizsgálatok.

A kínai bank- és biztosítói felügyeleti hatóságok a megtévesztő és erőszakos értékesítési gyakorlatokat, illetve a túlzottan magas biztosítási díjakat helyezik majd az ellenőrzések középpontjába – írta meg a Reuters csütörtökön a Shanghai Securities News újságcikke alapján.

A hongkongi tőzsdén jegyzett biztosítótársaságok részvényei a hírek megjelenésével meredek esésbe kezdtek, az online biztosítási platformot üzemeltető ZhongAn Online P&C Insurance – melyet például az Alibaba Group és a Tencent Holdings is támogat – részvényei csütörtökön 11,5%-ot zuhantak, majd pénteken további 4%-ot esett az árfolyam.

A kínai vezetés egyre jobban kiterjeszti befolyását a magánkézben lévő, tőzsdén jegyzett vállalatokra. A folyamat, ami az egyharmad részben az Alibaba tulajdonában álló Ant Group tőzsdei kibocsátásának meghiúsításával indult, mára elérte számítógépes / mobiltelefonos játékok piacát, az alkohol és e-cigaretta szegmenst, a biotechnológiai cégeket és az oktatással foglalkozó technológiai cégeket is.

A magánoktatással foglalkozó cégek sem jártak jól: egy július végén megjelent új szabályozás szerint az iskolán kívüli oktatási szolgáltatást kínáló vállalatoknak ezentúl non-profit szervezetként kell magukat bejegyeztetni. Ennek megfelelően ezek a vállalatok nem végezhetnek tőzsdei kibocsátást, emellett pedig betiltották a külföldi tőke áramlását is a magánoktatási szektorba.

Egy Bloomberg által idézett feljegyzés szerint a biztosítási szektor megregulázására azért van szükség, mert az utóbbi években az online biztosítói piac rohamléptékekkel fejlődött, és ezzel párhuzamosan a vétségek száma is jelentősen megugrott. A biztosító társaságokat arra biztatják, hogy ezeket a problémákat oldják  meg önkéntesen, és egyben figyelmeztetik őket, hogy amennyiben ezt nem teszik meg, akkor súlyos büntetésekre számíthatnak.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »