3000 amerikai katona kell a kabuli nagykövetség evakuálásához

Csökkenti a kabuli nagykövetség munkatársainak számát az amerikai külügyminisztérium, mivel a tálibok erőszakos offenzívája országszerte azzal fenyeget, hogy megbuktatják az afgán kormányt – jelentette be csütörtökön Ned Price, a külügyi tárca szóvivője.

„Amint azt már korábban is mondtuk, a tálib katonai tevékenység fokozódása, valamint az ebből eredő erőszak és instabilitás komoly aggodalomra ad okot Afganisztánban. Tovább csökkentjük a polgári állományunk számát Kabulban, tekintettel a változó biztonsági helyzetre” – mondta a szóvivő.

Price hangsúlyozta, hogy a nagykövetség továbbra is nyitva marad, és folytatják a diplomáciai munkát, beleértve azon afgán állampolgárok speciális bevándorlási vízumának feldolgozását, akiket a tálibok erőszakkal fenyegetnek, mert az Egyesült Államoknak dolgoztak a háború során. Nagykövetségünk nyitva marad, és diplomáciai missziónk kitart” – fogalmazott a külügyminisztérium szóvivője.

Ezzel párhuzamosan John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy ideiglenesen további 3000 katonát küldenek Afganisztánba, hogy segítsék a nagykövetség személyzetének távozását. A tárca szóvivője hozzátette: a katonák két napon belül érkeznek Afganisztánba, hogy segítsenek a kabuli repülőtéren a részleges evakuálásban.

Emellett pedig a kabuli amerikai nagykövetség felszólította az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot.

https://www.instagram.com/p/CSfTNhEhLt2/

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és több tartományi székhely is az ellenőrzésük alá került.

Egyes becslések szerint már az ország kétharmadát a tálibok felügyelik. A beszámolók szerint folyamatosan nő a polgári áldozatok száma, és több magas rangú afgán tisztviselő is életét vesztette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »