Nagyobb eséllyel indulnak a hazaiak az olimpián

Az 1988-as szöüli olimpiától kezdve a 2016-os riói játékokig a házigazdák 55%-kal több érmet szereztek, mint a vizsgált nyolc nyári olimpia átlagában.

A jelenséget csak erősíti az idei tokiói olimpia, hiszen a házigazda Japán sportolói rekordszámú, 18 aranyérmet szereztek eddig, megdöntve ezzel az 1964-es tokiói olimpián (szintén hazai pályán) és 2004-ben, Athénban beállított 16 aranyérmes csúcsot.

A hazaiak előnyéhez több tényező is hozzájárul:
– nem kell külföldre utazniuk, ami a jelenlegi karanténszabályok miatt kiemelten fontos
– ismerik a környezetet, a stadionokat, az útvonalakat⁠
– hozzá vannak szokva a helyi klímához, ehhez sem kell külön alkalmazkodniuk

A lenti grafikonon az látható, hogy az összes kiosztott érem arányában mennyit szereztek meg a házigazdák az egyes olimpiákon. ⁠

2000: Sydney, Ausztrália
2004: Athén, Görögország
2008: Peking, Kína
2012: London, Nagy-Britannia
2016: Rio de Janeiro, Brazília

Forrás: Financial Times / Instagram

 

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »