Elszaladt az infláció, újra kamatot emelt az orosz jegybank

Az orosz központi bank pénteken 100 bázisponttal 6,5%-ra emelte alapkamatát, miután az inflációs mutató jelentősen túlszaladt a jegybank célértékén. 2014 vége óta nem emelt ekkorát az orosz központi bank. 

Az alapkamat 5,5%-ról 6,5%-ra történő emelése megfelelt ugyan a Reuters elemzői konszenzusának, a jegybank azonban máris jelezte, hogy az infláció alakulásának függvényében további kamatemelések jöhetnek. Az elmúlt hónapban 50 bázisponttal emelte a kamatot az orosz központi bank.

A pénteki kamatemelés idén már a negyedik volt, az inflációs pályát azonban az eddigi döntések nem tudták megtörni, júliusban ötéves csúcsra, 6,5%-ra nőtt az éves fogyasztói infláció. A jegybank előrejelzése szerint év végére kissé csökken majd az áremelkedés üteme, 5,7 – 6,2% közé várják a mutatót, 2022-ben pedig 4-4,5% közötti értékre számítanak. A jegybank inflációs célja 4%.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »