Elszaladt az infláció, újra kamatot emelt az orosz jegybank

Az orosz központi bank pénteken 100 bázisponttal 6,5%-ra emelte alapkamatát, miután az inflációs mutató jelentősen túlszaladt a jegybank célértékén. 2014 vége óta nem emelt ekkorát az orosz központi bank. 

Az alapkamat 5,5%-ról 6,5%-ra történő emelése megfelelt ugyan a Reuters elemzői konszenzusának, a jegybank azonban máris jelezte, hogy az infláció alakulásának függvényében további kamatemelések jöhetnek. Az elmúlt hónapban 50 bázisponttal emelte a kamatot az orosz központi bank.

A pénteki kamatemelés idén már a negyedik volt, az inflációs pályát azonban az eddigi döntések nem tudták megtörni, júliusban ötéves csúcsra, 6,5%-ra nőtt az éves fogyasztói infláció. A jegybank előrejelzése szerint év végére kissé csökken majd az áremelkedés üteme, 5,7 – 6,2% közé várják a mutatót, 2022-ben pedig 4-4,5% közötti értékre számítanak. A jegybank inflációs célja 4%.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »