Északi Áramlat-2: német beruházásokkal engesztelnék ki Ukrajnát

Joe Biden amerikai elnök kormányzata és a német külügyi tárca megállapodásra jutottak az Északi Áramlat-2  építésének befejezését illetően. Az amerikai-német megegyezés értelmében Washington letesz a gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról, Berlin pedig ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál a maga részéről.

Zbigniew Rau lengyel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter erre a bejelentésre reagálva közös nyilatkozatukban a „kellő válasz” megtalálására szólították fel az Egyesült Államokat és Németországot.

A Balti-tenger alatt húzódó, a 98 százalékban már befejezett Északi Áramlat-2-ről Rau és Kuleba felidézték: a gázvezeték építéséről 2015-ben született döntés, „alig néhány hónappal az ukrán terület (a Krím félsziget) törvénytelen orosz megszállását követően”.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek. Forrás: MTVA

Az akkor keletkezett biztonsági és politikai válságot „lényegesen elmélyíti”, hogy a politikai szereplők jelenleg lemondanak a gázvezeték üzembe helyezésének leállítását célzó próbálkozásokról. A döntés politikai, katonai és energiabiztonsági fenyegetést jelent Ukrajnára és Közép-Európára nézve, egyúttal növeli Oroszország képességét arra, hogy destabilizálja az európai biztonsági helyzetet, tartósítsa a NATO-n, valamint az Európai Unión belüli nézeteltéréseket – olvasható a nyilatkozatban.

A két külügyminiszter szerint a biztonsági fenyegetést csak demokratikus módon, vagyis az Északi Áramlat-2 által a leginkább veszélyeztetett országok kormányaival folytatott egyeztetések  útján lehet elhárítani. A biztonsági hiányosságok kiküszöbölését célzó eddigi próbálkozások azonban felületesek és elégtelenek voltak – hangsúlyozták.

A lengyel és az ukrán diplomáciai vezető olyan lépésekre szólította  fel az Egyesült Államokat és Németországot, melyek révén „kellő választ találnak a térségünkben keletkező biztonsági válságra”. Hozzátették, hogy e helyzetnek „Oroszország az egyetlen haszonélvezője”.

Varsó és Kijev együtt fognak működni szövetségeseikkel, hogy a biztonsági válság megoldását célzó lépések kidolgozásáig akadályoztassák az Északi Áramlat-2 projektjét – ígérték Rau és Kuleba a nyilatkozatban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »