Ukrajna továbbra is csak ígéreteket kap az Északi Áramlat-2 ügyében

Az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat-2 vezeték nem szünteti meg Ukrajna tranzitország szerepét az Európai Unióba irányuló orosz földgázszállításokban – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ukrán államfővel folytatott megbeszélése előtt.

A kancellár Volodomir Zelenszkijjel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Németországnak „Ukrajna tranzitország, és az is marad”. Ukrajnában „erős az aggodalom” a befejezés előtt álló beruházás miatt, ezt „komolyan vesszük és mindent megteszünk azért, hogy nagyon világossá tegyük, hogy az Északi Áramlat-2 nem helyettesíti a megígért tranzitszállításokat” – mondta Angela Merkel.

Kifejtette, hogy az ügyről nemcsak az ukrán elnökkel tárgyal, hanem Joe Biden amerikai elnökkel is a szerdán kezdődő washingtoni látogatásán, mert Németország mellett az Egyesült Államok is „nagy jelentőséget tulajdonít” az ukrajnai gáztranzitnak. A kancellár kérdésre válaszolva jelezte: nem számol azzal, hogy washingtoni tárgyalásain sikerül közös álláspontra jutni a fejlesztést ugyancsak ellenző amerikai kormánnyal.

Az Északi Áramlat-2 németországi végpontja. Kép forrása: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Ukrajna garanciákat szeretne

Volodomir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra is az ország biztonságát veszélyeztető tényezőnek tartja az Északi Áramlat-2 vezetéket, és nem ígéreteket, hanem garanciákat kíván a tranzitország státusz megőrzésére. Kifejtette: azt tartaná a legjobbnak, ha a gázvezeték ügyét beemelnék a kelet-ukrajnai válság békés rendezéséről az úgynevezett normandiai formátumban – azaz Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország részvételével – elkezdett tárgyalási folyamat témái közé. A négyes formációt pedig az energetikai kérdésekben ki kellene egészíteni az Egyesült Államokkal, és minél hamarabb meg kellene rendezni egy csúcstalálkozót – tette hozzá az ukrán elnök.

Az Északi Áramlat-2 a Németországot Oroszországgal közvetlenül összekötő – a Balti-tenger felszíne alatt futó – Északi Áramlat vezetékrendszer új vezetékpárja. A beruházást végző cég vezetőjének egy hétfői nyilatkozata szerint legkésőbb augusztusban elkészülnek a munkával.

Északi Áramlat-2: energiabiztonsági projekt vagy a hibrid hadviselés eszköze?

Az USA lemond az Északi Áramlat-2 elleni szankciókról

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek. Forrás: MTVA

A német kormány kezdettől támogatta a beruházást, amelytől a földgázellátás biztonságának erősödését várja. A beruházás ellenzői, köztük a washingtoni vezetés attól tartanak, hogy inkább a moszkvai befolyás erősödhet Németországban, és a Kreml az eddiginél is nagyobb nyomás alá helyezheti Ukrajnát.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter júniusi berlini bemutatkozó látogatásán azt mondta, hogy továbbra sem értenek egyet Berlinnel, de nem a már több mint 90 százalékban elkészült beruházás befejezését akarják megakadályozni, hanem igyekeznek biztosítani, hogy Oroszország ne használhassa fegyverként az energiahordozókat Ukrajna vagy más országok ellen.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »