Tajvan reagált a kínai elnök beszédére, nem adják fel függetlenségüket

Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt (KKP) szerepének fontosságát hangsúlyozta az ország mai eredményeinek elérésében a KKP megalapításának századik évfordulója alkalmából csütörtökön Pekingben megtartott, nagyszabású ünnepségen.

Az ünnepség helikoptereket és vadászgépeket felvonultató légi bemutatóval, valamint a pártot dicsőítő kórusénekekkel vette kezdetét, majd a kínai elnök beszédében szót ejtett Tajvanról is, aláhúzva, hogy a KKP egyik kulcsfeladata a tajvani kérdés megoldása és az ország békés újraegyesítése. „Senki nem kérdőjelezheti meg Kína nemzeti szuverenitását és területi egységét” – mondta, aláhúzva: „határozott lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy teljes mértékben leverjünk minden, Tajvan függetlenségére irányuló igyekezetet”.

https://www.instagram.com/p/CQzMe3QsC8u/

Ezt a kijelentést Tajvan vezetése nem vette jó néven, és közölték: elismerik, hogy a Kínai Kommunista Párt gazdasági fejlődést ért el az országban, de eközben elnyomták a demokráciát, megsértették az emberi jogokat és Kína diktatórikusabb állammá vált.

A tajvani kormányzótanács kijelentette, hogy továbbra is elkötelezettek a sziget függetlenségének és demokratikus berendezkedéésnek védelmében, Pekinget pedig arra szólították fel, hogy hagyjon fel a sziget katonai úton történő fenyegetésével.

Tajvant és a szárazföldi Kínát a tajvani szoros választja el egymástól, mely a legkeskenyebb pontján mindössze 160 km széles. Tajvan sosem állt a Kínát kormányzó Kommunista Párt irányítása alatt, ugyanakkor Tajvant „szökevény” területnek tekintik, amit egyesíteni kell Kína szárazföldi részével, ha szükséges, akkor erővel.

Tajvan ugyanakkor nem osztja ezt a nézetet, a Hszi beszédére reagáló, mandarin nyelven írt közleményben így válaszoltak:

“A demokrácia, a szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása a jogrend a tajvani társadalom alapelvei – ellentétben a szoros másik oldalán lévő intézményi rendszerrel”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / BBC / CNBC

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »