Nukleáris erejét is növeli Kína, aggódnak a befektetők

Hszi Csin-ping kínai elnök kemény hangvételű beszéde újra felélesztette azokat a piaci félelmeket, amelyek az amerikai-kínai kapcsolatok potenciális romlásából fakadnak. Az Egyesült Államok közben figyelmeztette Pekinget növekvő nukleáris fegyverzete miatt. 

Estek pénteken a kínai tőzsdék, miután a kínai elnök a Kínai Kommunista Párt 100 éves évfordulójának alkalmából tartott beszédében figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy tartózkodjanak a Kína belügyeibe történő beavatkozástól és fejezzék be a Kína elnyomására irányuló törekvéseiket.

Hszi emellett azt is kijelentette, hogy bármiféle próbálkozást Tajvan függetlenségének elérésére le fognak verni és teljes hatalmat gyakorolnak Hongkong és Makaó felett. A pártérdekek szempontjából ez persze érthető, de például Hongkong esetében, amikor több mint 150 év elteltével, 1997-ben a britek visszaadták a területet Kínának, Kína beleegyezett, hogy 50 évig még fenntartja a britek által bevezetett kormányzati rendszert, azaz a demokráciát.

Ezzel szemben 2020-ban, tehát a 2047-es határidő előtt 27 évvel Kína bevezette az új nemzetbiztonsági törvényt, amely gyakorlatilag Hongkong teljes bekebelezését jelentette, azóta pedig láthatjuk, hogy a sajtószabadság is csak egy emlék maradt.

Növekvő nukleáris arzenál 

Szintén csütörtökön az Egyesült Államok figyelmeztette Pekinget, hogy fogja vissza destabilizáló tevékenységét, és egyben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Kína egyre növeli nukleáris fegyvereinek számát, miután a Washington Post riportot jelentetett meg arról, hogy Kína több mint 100 interkontinentális rakéták fellövésére alkalmas silót épített egy sivatagos területen.

A fokozódó feszültség miatt a kínai blue chip részvényeket tömörítő CSI300 2,4%-ot csökkent pénteken, míg a Shenzhen és a Shanghai indexek 1,6%-kal zártak lejjebb. Hongkong szintén 1,6%-os mínuszban zárt, a napi tőkekiáramlás délre elérte a 990 millió dollárt – ami március óta a legmagasabb érték – mivel a befektetők a hongkongi tőzsdén is szabadultak a kínai részvényektől.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek