A Magyarországon élő külföldiek is foglalhatnak már időpontot oltásra

Szombattól már a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere – közölte a koronavírus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták, újabb szakaszához ér a magyar oltási program, miután a magyar lakosság 55 százaléka és a regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, a kormány lehetővé teszi a Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok oltását is.

Felidézték: a két célcsoport május eleje óta tud regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A Magyarországon élő külföldiek számára külön angol nyelvű regisztrációs felület is elérhető, és most szombaton számukra is megnyílik az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) internetes időpontfoglaló rendszere.

Akik érvényesen regisztráltak, azok az előzetes regisztrációjuk során megadott email-címre értesítő levelet kapnak, amely tartalmazza a taj-számmal nem rendelkezőknek létrehozott angol nyelvű időpontfoglaló felület elérési linkjét, valamint az EESZT által generált technikai azonosító számot, az úgynevezett PID numbert.

Az email-értesítőben szereplő linkre kattintva, a regisztrációkor megadott valamely okmányazonosító és a megküldött technikai azonosító szám (PID number) együttes használatával tudnak belépni az időpontfoglaló felületre. Hozzátették: országosan Sinopharm-, Pfizer- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V oltás foglalható.

Az oltás után az itt élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok is jogosultak lesznek a védettségi igazolványra – olvasható a honlapon.

Horvátországba szabadon léphetnek be a „zöld jelzésű” országokból érkezők

Csütörtöktől mindazok, akik az Európai Unió országaiból, illetve a schengeni övezetből vagy schengeni társult országokból érkeznek Horvátországba, és az ECDC szerint „zöld besorolású” országhoz tartoznak, érvényes úti okmányok birtokában a járvány előtti időszakhoz hasonlóan, oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve teszt felmutatása nélkül léphetik át a határt. Ilyen „biztonságos besorolású” országok közé tartozik többek közözött Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is.

A horvát belügyminisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kisebb határátkelőhelyeken, a hétvégén még lehetnek fennakadások.

A magyar konzuli szolgálat mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar védettségi igazolványra továbbra is szükség van a Magyarországra történő visszautazáshoz.

Szlovéniában a jövő héttől választhatnak vakcinát az oltásra jelentkezők

A jövő héttől a jelentkezők kiválaszthatják, melyik koronavírus elleni vakcinával szeretnék beoltatni magukat – jelentette be Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton pártja, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) tisztújító kongresszusán, melynek elnöki tisztségére ő az egyetlen jelölt, és amelyet 1993 óta vezet.

Szlovéniában mRNS alapú vakcinákkal, Pfizer/BioNTech-val és Modernával, valamint vektor alapú oltóanyagokkal, AstraZenecával és Johnson és Johnsonnal oltanak, de a kormányfő szerint az mRNS alapú oltóanyagokkal szemben nagyobb a bizalom. Mivel ebből eddig kevesebb volt, az oltási kampány nem a tervezett ütemben haladt – húzta alá.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 792 759-en kaptak, közülük 591 388-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 45,9, illetve 34,2 százaléka.

A kormány szombattól változtatott a határátlépés feltételein is. Bevezetett a zöld, a piros és a sötétvörös besorolású országok listája mellé egy úgynevezett narancssárga listát is. Azon országok állampolgáraitól, akik szombattól átkerültek ebbe a kategóriában, újra védettségi igazolást kérnek a határátlépéshez. Magyarország két hete került zöld listára, szombattól azonban a járványügyi mutatók szerint narancssárga jelölést kapott, így az onnét érkezők is csak oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve negatív teszt felmutatása révén léphetik át a szlovén határt.

Montenegró ismét enyhített

Tovább enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon Montenegró, szombattól a járvány előtti munkarend szerint üzemelhetnek a vendéglátóhelyek, a fogadóirodák, valamint a kulturális és oktatási intézmények.

Ukrajnában tovább lassult a járvány terjedése

Ukrajnában kismértékben tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra kilencszáz alatti új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma negyven volt, ami tízzel kevesebb az előző napiénál.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy a hétvégenként a Nemzetközi Kiállítási Központban felállított tömeges oltóközpont most csak szombaton és csak 14 óráig tart nyitva. Magyarázata szerint ünnepekkor általában kevesen akarják magukat beoltatni. Ukrajnában most tartják az ortodox naptár szerint a Szentháromság ünnepét, így keddig háromnapos munkaszünet van az országban. Az oltóközpontban azok vehetik fel a kínai Coronavac védőoltást, akik előzőleg feliratkoztak az internetes várólistára.

Közben Volodimir Zelenszkij elnök hivatalos honlapján megjelent szombaton az általa kiadott rendelet, amely előirányozza az egészségügyi dolgozók minimálbérének megemelését. Eszerint az orvosoknak legalább 20 ezer hrivnyát (csaknem 221 ezer forintot) kell keresniük havonta, az ápolóknak pedig 13,5 ezer hrivnyát (mintegy 149 ezer forintot). A rendelet értelmében a kormánynak a jövő évi költségvetés tervezetének kidolgozásakor figyelembe kell vennie az egészségügyi alkalmazottak minimálbér-emelését.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »