Focimegvonással büntetné az EP Fehéroroszországot

Az Európai Parlament felszólítja az Európai Uniót, hogy büntesse meg a minszki gépeltérítésben és Raman Prataszevics belarusz újságíró letartóztatásában résztvevőket. Az EP állami terrorcselekménynek tartja, hogy a Ryanair járatát leszállásra kényszerítve tartóztatták le Raman Prataszevics belarusz újságírót és barátnőjét, Szofija Szapegát. 

Ezért szankciókat kell kivetni a gépeltérítésben és a letartóztatásban résztvevőkre, illetve fel kell függeszteni Fehéroroszország részvételét a nemzetközi sporteseményeken, többek között az Európa- és világbajnokságokon, valamint a tokiói olimpián.

A képviselők a csütörtökön 626 szavazattal, 16 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottan elítélik a Ryanair járat május 23-i, „állami terrorcselekménynek” minősített eltérítését, és Raman Prataszevics újságíró, Szofija Szapega és minden más, Belaruszban bebörtönzött politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelik.

Szélesebb körű szankciós listákat kér az EP

A Parlament felszólítja a tagállamok minisztereit tömörítő Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb bővítse az uniós szankciók hatálya alá tartozó belarusz személyek és szervezetek listáját azokkal, akik részt vettek a gépeltérítésben és letartóztatásban.

A tavalyi választási csalásban és az emberi jogi jogsértésekben résztvevőkre vonatkozó uniós szankciócsomagot minél hamarabb végre kellene hajtania. A Parlament szerint további szankciókat kellene kivetni többek között a rezsimet bírálók elnyomásában szerepet játszó ügyészekre, bírákra, bűnüldözési alkalmazottakra, és a rezsimet a médiában kiszolgálókra, így például a Prataszevicset az ONT állami televízióban június 2-án meginterjúvoló Marat Markovra is.

A képviselők a kulcsfontosságú belarusz iparágakat célzó, gyors gazdasági intézkedéseket várnak. Javasolják a belarusz bankok új hitelkérelmeinek elutasítását, és az országba irányuló infrastrukturális vagy egyéb gazdasági befektetések leállítását. Emellett kérik, hogy az európai pénzügyi intézményeknek tiltsák meg a belarusz államkötvények vagy a kormány és az ahhoz tartozó közintézmények által kibocsátott más pénzügyi eszközök vásárlását.

Fel kell függeszteni Fehéroroszország részvételét a nemzetközi sportszövetségekben és eseményeken

A Parlament felszólít arra, hogy függesszék fel Belarusz részvételét a nemzetközi sportszervezetekben és eseményeken, többek között az Európa- és világbajnokságokon és a tokiói olimpiai játékokon.

A képviselők emellett sürgetik az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), hogy vonja vissza a belarusz állami televízió, a TVR közvetítési jogait az EURO 2020 labdarúgóbajnokságra, és ingyenesen adja át a közvetítési jogot a független Belsat TV-nek.

Forrás: Európai Parlament

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply