Kína hitelpiaci befolyásától tart Janet Yellen

A legszegényebb országoknak nyújtott segítségből kínai hitelezők húzhatnak hasznot – jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtökön a képviselőház egyik bizottsága előtt. A tárcavezető szavait az amerikai közszolgálati rádió (NPR) idézte.

Aggodalmát hangoztatva Yellen úgy fogalmazott: “nagyon nyugtalanok lennénk, ha azt kellene tapasztalnunk, hogy a nagyon szegény országok a nekik nyújtott forrásokat arra használnák fel, hogy az adósságállományukat törlesszék belőle Kínának”. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a gyakorlat szembemenne az amerikai segélyprogramok célkitűzéseivel.

Kína az első számú hitelezője az afrikai országoknak, amelyeknek az adóssága a koronavírus-járvány miatt rendkívül megnőtt. Yellen utalt a G20-as országcsoport tavaly novemberben interneten tartott csúcsértekezletére, amelyen a résztvevőknek sikerült a legszegényebb, elsősorban afrikai országokat érintő adósságtörlesztési moratóriumban is megállapodniuk.

“Beszéltünk Kínával, hogy vegyen részt az adósságok felfüggesztésében, és ígéretet is tett erre” – közölte a pénzügyminiszter.

Aggodalmainak hangoztatásával együtt Yellen kiállt amellett, hogy a szegény államokat megsegítő programok pénzösszegeit fel kell szabadítani, vagyis a felmerülő aggodalmaknak nem szabad akadályozniuk a segítségnyújtást. Az Egyesült Államok az ígéreteinek teljesítésében nem állt mindig a helyzet magaslatán – fogalmazott.

Az amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az elsők között volt e segélyprogramok életre hívásában és kidolgozásában, de – mint mondta – “most már a finanszírozást is bonyolítanunk kell”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek