Még ma szankcionálhatja Fehéroroszországot az Európai Unió

Mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, már az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Charles Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására érkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is. Kijelentette: “nemzetközi botrány”, hogy civilek, európai állampolgárok élete került veszélybe, ezért különböző intézkedések meghozatalán, szankciók bevezetésén fognak dolgozni. Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt – húzta alá.

A történtek miatt Josep Borrell kérésére behívatták Fehéroroszország európai uniós nagykövetét, Aleksandr Mikhnevichet.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az EU-nak nyomást kell gyakorolnia a fehérorosz vezetésre. További szankciókat kellene kivetnie, célzottan azokkal szemben, akik felelősek az utasszállító kényszerű leszállásáért. Szavai szerint tárgyalni kell légiforgalmi korlátozásokról Fehéroroszországgal összefüggésben. Hozzátette: az egyes tagországok nemzeti szinten maguk is bevezethetnek repülési korlátozásokat.

“Úgy vélem, az a legjobb módszer, ha a felelősökre először nyomást gyakorlunk az ilyen cselekedetek miatt. Bízom abban, hogy egységes fellépésről állapodhatunk meg nemzetközi szinten” – fogalmazott.

Alexander de Croo belga miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Uniónak határozottan fel kell lépnie Fehéroroszországgal szemben, megszorító intézkedéseket kell hoznia az utasszállító repülőgép kényszerleszállása miatt. Meg kell mutatni, hogy ilyen cselekedet nem maradhat válaszintézkedés nélkül. Az EU-nak egyértelmű üzenetet kell küldenie – szögezte le.

“A Minszk elleni lépéseknek gyorsaknak és szigorúaknak kell lenniük” – fogalmazott.

A belga miniszterelnök közölte azt is, hogy a hétfő este kezdődő uniós csúcson javasolni fogja, hogy a tagállamok tiltsák meg a leszállást a Belavia fehérorosz légitársaságnak az Európai Unió területén.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »