Biden aláírta a gyűlölet-bűncselekmények elleni törvényt

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön aláírta az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényt, amelynek célja a koronavírus-járvány kezdete óta megszaporodott gyűlölet-bűncselekmények elleni szigorúbb fellépés.

“Az üzenetem mindazoknak, akik másokat bántanak, hogy látunk titeket, és a kongresszus is megüzente, hogy látunk titeket. Elkötelezettek vagyunk a gyűlölet és az előítéletesség felszámolása mellett” – fogalmazott Biden a törvény aláírásakor elmondott beszédében. Az elnök hangsúlyozta: “szívemből mondom, hogy a gyűlöletet nem legalizálhatjuk Amerikában. Minden alkalommal, amikor hallgatunk és hagyjuk, hogy a gyűlölet gyarapodjon, hazudunk arról, hogy kik vagyunk mi, nemzetként.”

Az elnök kiemelte, hogy a kétpárti törvényt 94 igen és 1 nem szavazattal fogadta el az amerikai törvényhozás felsőháza, és az alsóházban is elsöprő mértékben támogatták. Az aláírási ceremónián összesen 68 vendég vett részt, köztük tucatnyi törvényhozó és ázsiai-amerikaiak ellen elkövetett bűncselekmények áldozatainak családtagjai.

“Önök miatt a történelem emlékezni fog erre a napra és arra a pillanatra, amikor nemzetünk fellépett a gyűlölet ellen” – fogalmazott Kamala Harris alelnök a törvényjavaslat aláírásakor, megköszönve azoknak a törvényhozóknak a munkáját, akik a kongresszusban hozzájárultak a jogszabályok kidolgozásához. Harris megjegyezte, hogy 2020 márciusa, a koronavírus-járvány kezdete óta 6600 gyűlölet-bűncselekmény történt Amerikában ázsiai-amerikaiak ellen.

A járvány sok ázsiai-amerikai szerint erősítette a velük kapcsolatos előítéleteket, amelyeket többük az 1882-ben hozott, a kínaiakat kizáró törvényhez hasonlított. A törvény annak idején megtiltotta kínai munkások beengedését az országba és letelepedésüket az Egyesült Államokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »