A hosszú Covid tüneteit is enyhítik az mRNA típusú oltások

Nagy-Britanniában készült egy kutatás arra vonatkozóan, hogy azoknál, akik hosszú Covid betegségben szenvednek – azaz a fertőzés után több hónappal is produkálnak különböző tüneteket – milyen hatással jár a koronavírus elleni oltás. Úgy tűnik, az oltás csökkentheti a tüneteket.

Az egyelőre nem hivatalos online kutatás 812 esetet vizsgált, olyan brit és egyéb nemzetiségű pácienseket, akik a hosszú Covid tüneteitől szenvednek és megkapták koronavírus elleni oltásukat. 14 gyakori tünetet hasonlítottak össze az első vakcinadózis előtt és után, és az adatok összesítése alapján a válaszadók 56,7%-a javulást tapasztalt állapotában, 24,6%-uk nem érzett változást, 18,7%-uk pedig a tünetek súlyosbodását észlelte.

https://www.instagram.com/p/CPBS4M3qvIg/

Általánosságban azok, akik mRNA típusú oltást kaptak (Pfizer/BioNTech vagy Moderna) nagyobb arányban számoltak be javulásról, mint azok, akik az adenovírus alapú Oxford/AstraZeneca vakcinát kapták.

A hosszú Covid vagy post-Covid szindrómaként emlegetett állapot olyan tünetegyüttesre utal, amelyek a megfertőződés feltételezett időpontja után több mint 4 héttel is fennállnak, és egyéb okokkal nem magyarázható. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a március 6-ával végződő négyhetes időszakban megközelítőleg 1,1 millió post-covid beteg volt Nagy-Britanniában.

Nem ismert, hogy egyes embereknél miért alakul ki a hosszan tartó Covid-19, immunológusok feltételezik, hogy egy vagy több ok kombinációja okozhatja: a szervezetben maradó koronavírus makacssága, a fertőzés után a vírus részeinek hosszan tartó megmaradása vagy az immunrendszer túlzott reakciója és az egészséges szövetek megtámadása a fertőzésre adott válasz által.

„Az elemzés azt jelzi, hogy a Covid-19 elleni vakcinák segítenek helyreállítani az immunrendszert, a szervezet tudtára adni, hogy védekező rendszerének válaszolni kell a vírusra, nem megtámadni az immunrendszert” – magyarázta David Strain, az Exeteri Egyetem oktatója, hozzátéve, hogy ez a magyarázat egyelőre csak feltételezés, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani.

A teljes cikk a Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »