A hosszú Covid tüneteit is enyhítik az mRNA típusú oltások

Nagy-Britanniában készült egy kutatás arra vonatkozóan, hogy azoknál, akik hosszú Covid betegségben szenvednek – azaz a fertőzés után több hónappal is produkálnak különböző tüneteket – milyen hatással jár a koronavírus elleni oltás. Úgy tűnik, az oltás csökkentheti a tüneteket.

Az egyelőre nem hivatalos online kutatás 812 esetet vizsgált, olyan brit és egyéb nemzetiségű pácienseket, akik a hosszú Covid tüneteitől szenvednek és megkapták koronavírus elleni oltásukat. 14 gyakori tünetet hasonlítottak össze az első vakcinadózis előtt és után, és az adatok összesítése alapján a válaszadók 56,7%-a javulást tapasztalt állapotában, 24,6%-uk nem érzett változást, 18,7%-uk pedig a tünetek súlyosbodását észlelte.

Általánosságban azok, akik mRNA típusú oltást kaptak (Pfizer/BioNTech vagy Moderna) nagyobb arányban számoltak be javulásról, mint azok, akik az adenovírus alapú Oxford/AstraZeneca vakcinát kapták.

A hosszú Covid vagy post-Covid szindrómaként emlegetett állapot olyan tünetegyüttesre utal, amelyek a megfertőződés feltételezett időpontja után több mint 4 héttel is fennállnak, és egyéb okokkal nem magyarázható. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a március 6-ával végződő négyhetes időszakban megközelítőleg 1,1 millió post-covid beteg volt Nagy-Britanniában.

Nem ismert, hogy egyes embereknél miért alakul ki a hosszan tartó Covid-19, immunológusok feltételezik, hogy egy vagy több ok kombinációja okozhatja: a szervezetben maradó koronavírus makacssága, a fertőzés után a vírus részeinek hosszan tartó megmaradása vagy az immunrendszer túlzott reakciója és az egészséges szövetek megtámadása a fertőzésre adott válasz által.

“Az elemzés azt jelzi, hogy a Covid-19 elleni vakcinák segítenek helyreállítani az immunrendszert, a szervezet tudtára adni, hogy védekező rendszerének válaszolni kell a vírusra, nem megtámadni az immunrendszert” – magyarázta David Strain, az Exeteri Egyetem oktatója, hozzátéve, hogy ez a magyarázat egyelőre csak feltételezés, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani.

A teljes cikk a Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply