Izrael miatt kapott össze újra Erdogan és az osztrák vezetés

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török államfő bírálatát kedden az osztrák külügyminisztérium. Erdogan előző nap éles szavakkal ítélte el Ausztriát, amiért szolidaritást vállalt Izraellel a zsidó állam és a radikális iszlamista Hamász között kialakult konfliktusban.  Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter bekérette hivatalába a török nagykövetet.

 “Elátkozom az osztrák államot, amely izraeli zászlókat függesztett ki a kancellári hivatal épületére.  Egy terrorista ország zászlóinak kifüggesztése az állami intézményekre egyet jelent a terror támogatásával. Ausztria minden bizonnyal azt akarja: a muszlimok fizessék meg az árát annak, hogy népirtást követett el a zsidókkal szemben” – fogalmazott Erdogan hétfő esti nyilatkozatában.

Schallenberg visszautasította Erdogan kijelentéseit.

“A török elnök szavai önmagukért beszélnek. Habzó szájjal nem lehet megoldani a közel-keleti konfliktust” – tette hozzá.

Az osztrák külügyminiszter kiállt Ausztria politikája mellett.

“A Hamász egy terrorszervezet, és nem engedhetjük meg, hogy törvényeiket ránk erőltessék. A török politikusok vaktában lövöldöznek minden olyan kormányra, amely a terrorizmussal szemben kiáll Izrael mellett. Egyidejűleg felszólította Törökországot, hogy a feszültség szítása helyett haladéktalanul járuljon hozzá a konfliktus lecsillapításához.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Alexander Schallenberg külügyminiszter a múlt héten elítélte a Gázai övezetből Izrael területét érő rakétatámadásokat, a szolidaritás jegyében pedig izraeli zászlót vontak fel a kancellári hivatal és a külügyminisztérium épületére. A külügyminiszter ezt Ausztria terrorizmussal szembeni következetes kiállásával indokolta. Időközben mind a kancelláriahivatal, mind a külügyminisztérium  épületéről bevonták az izraeli zászlót. A külügyminisztérium szóvivője ennek kapcsán közölte: eredetileg is úgy tervezték, hogy csak  bizonyos ideig lesz kinn a zászló az Izrael melletti szolidaritás jeléül.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament elnöke az izraeli parlament, a kneszet elnökének, Yariv Gideon Levinnek küldött levelében élesen elítélte a Hamász Izrael elleni rakétatámadásait. Izraelnek minden joga megvan az önvédelemhez – hangoztatta Sobotka, aki szerint nem egy izraeli-palesztin konfliktusról van szó, hanem Izrael és a Hamász közti összecsapásról. A radikális terrorszervezet egyetlen célja pedig Izrael megsemmisítése. Izrael állam biztonsága és jóléte Ausztria számára megkérdőjelezhetetlen – fogalmazott az osztrák parlamenti elnök.

Ausztria és Törökország nem ez volt az első diplomáciai csörte, 2016-ban Sebastian Kurz jelenlegi kancellár, akkor még osztrák külügyminiszterként Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba, 2017-ben pedig a török alkotmánymódosítás ügyében folytatott európai kampányok miatt alakult ki nézeteltérés.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »