Jövő héten várhatóan újranyit az EU a turisták előtt

Az Európai Unió 27 tagállamának képviselői szerdán megegyeztek arról, hogy kinyitják az unió határait azok előtt, akik már be vannak oltva, vagy olyan országból érkeznek, amely biztonságosnak számít járványügyi szempontból.

Az Európai Bizottság javaslata alapján közel egy évnyi szigorú szabályozás után enyhítenek az uniós tagállamokba történő belépés feltételein, ezzel megnyitva az utat a nyári turizmus előtt. A biztonságosnak vált országok listáját pénteken fogják véglegesíteni, az új intézkedések akár már jövő héttől életbe léphetnek.

A mai döntés szerint az Európai Unió azokat az oltásokat fogja elismerni, melyeket az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezett. Ez jelenleg a következő típusú oltásokat jelenti:

  • Pfizer-BioNTech
  • Moderna
  • Johnson & Johnson / Janssen
  • AstraZeneca
  • Sinopharm

Azoknak a tagállamoknak, amelyek konzervatívabb megközelítést szeretnének alkalmazni, joguk lesz egyedileg meghatározni a pontos kritériumokat, így egyes országokból érkező látogatók esetében továbbra is fenntarthatják a negatív PCR-teszt bemutatására vagy kötelező karantén alkalmazására vonatkozó követelményt.

Forrás: NYT / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »