Korona körkép: feszült a járványhelyzet az orosz nagyvárosokban

A koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásának részeként Olaszországban rövidítik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, június 21-től pedig teljesen el is törlik, miközben egyre több tartományban csak a szájmaszkhasználat marad kötelező az óvintézkedésekből – jelentette be az olasz miniszterelnöki hivatal hétfőn.

A jelenleg este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom kezdetét a következő napokban 23 órára tolják ki. Június 7-től a kijárási tilalom már csak éjféltől lép életbe, majd június 21-től teljesen eltörlik. Az éjszakai kijárási tilalom október utolsó hetétől volt érvényben.

Hétfőn megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat. A legnagyobb olasz légikikötőként ismert Leonardo da Vinci, más nevén Fiumicino római repülőtéren egy nap alatt 220 járat szállt le a néhány héttel ezelőtti húszhoz képest. Igaz, az új típusú koronavírus járványa előtti időszakban napi több ezer járattal számoltak.

Az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Királyságból és Izraelből érkezők esetében eltörölték a karantén-kötelezettséget, amennyiben a belépő turista felmutatja az érkezés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt.

Felmérések szerint a nyáron 39 millió külföldi látogatót várnak Olaszországba. Minden ötödik olasz úgy nyilatkozott, hogy az idén nem engedheti meg magának a nyaralást. Az egészségügyi tárca adatai szerint 27,4 millió olasz kapott oltást, közülük 8,6 millióan második dózist is.

  • Kapcsolódó:

Spanyolország valamennyi tartományában tovább enyhül a járvány

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kéthetes átlagban százezer emberből 152-en kapták el a fertőzést. A legkedvezőtlenebb a helyzet Baszkföldön, ahol 295 eset jut százezer főre, míg a legkedvezőbb a valenciai tartományban 29 esettel.

Folyamatosan nő az immunizáltak aránya, a lakosság 32 százaléka, több mint 15 millió ember kapta meg eddig az első oltását, és 15 százalékuk, mintegy 7 milliónyian már a második adag vakcinát is megkapta. A spanyol kormány célkitűzése, hogy augusztusban az átoltottság elérje a 70 százalékot, vagyis addigra körülbelül 33 millió spanyol rendelkezzen teljes oltással.

Néhány angliai körzetben dominánssá vált a vírus indiai változata

Néhány angliai körzetben most már az új típusú koronavírus indiai variánsa az új fertőzéseket okozó domináns változat – jelentette be hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A friss nagy-britanniai járványadatok ugyanakkor országosan továbbra is nagyon alacsony fertőződési és halálozási számokat tartalmaznak.

Hancock hétfő este, a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján elmondta: a 343 angliai helyhatósági körzetből 83-ban okozott öt vagy ennél több, szűrővizsgálattal kimutatott fertőzést a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus-variáns. A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az indiai vírusváltozat gócpontja néhány északnyugat-angliai országrész, mindenekelőtt a manchesteri körzethez tartozó Bolton városa.

Országosan eddig 2323 esetben azonosították tesztekkel a B.1.617.2 vírust, ezek közül 483 előfordulást Boltonban és a közeli Blackburnben észleltek. A koronavírus indiai változatának terjedése miatt Boltonban és a környező országrészekben már a hétvégén soron kívüli tömeges oltási és szűrési kampány kezdődött.

Matt Hancock elmondta azt is, hogy az egész országban ezernél kevesebb beteget kezelnek kórházban Covid-19 miatt. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy tavaly szeptember óta most először csökkent ezer alá a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés miatt kórházi kezelésre szorulók száma. Hozzátette: az előzetes vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus elleni oltások az indiai változat ellen is védelmet nyújtanak.

Angliában hétfőtől jelentősen enyhültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, éppen a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője szokásos hétfő esti tájékoztatóján jelezte, hogy az indiai koronavírus-variáns miatt csúszhat a végső nyitás időpontja, de a kormány majd az aktuális számok figyelembevételével hoz erről döntést.

Feszült a járványhelyzet a nagy népsűrűségű városokban Oroszországban

Oroszországban egészében véve stabil, de a nagy népsűrűségű városokban feszült a Covid-19-járványhelyzet – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9328-cal 4 949 573-ra emelkedett az operatív törzs által közzétett hivatalos adatok szerint. Moszkvában az újonnan diagnosztizált páciensek száma az előző napi 2789-ről hétfőre 3573-ra nőtt, ezzel a terjedés visszatért a január végi, 3 ezer feletti szinthez.

Szergej Nyetyoszov virológus, a Novoszobirszki Állami Egyetem bionanotechnológiai, mikrobiológiai és virológiai laboratóriumának vezetője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva aggasztónak nevezte a fővárosi napi esetszámokban kimutatott ugrásszerű növekedést, és úgy vélekedett, hogy Oroszországban létrejöttek a harmadik hullám kialakulásának feltételei.

A szentpétervári városvezetés a megbetegedések szaporodása nyomán hétfőn úgy határozott, hogy a héten 459-cel megnövelik az új koronavírusos és tüdőgyulladásos betegek ápolására alkalmas kórházi ágyak számát. Az elmúlt egy hét alatt az új esetszám 3,5 százalékkal, a kórházba szállítottak száma pedig 27 százalékkal megnőtt.

Országos szinten egyébként a kimutatott fertőzöttek napi növekménye hétfőn 0,19 százalék volt, az új esetek 16,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 108-ra, a halálos áldozatoké 340-nel 116 211-re, a felépülteké pedig 7181-vel 4 563 254-re emelkedett. A járvány kezdete óta több mint 133,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el az országban. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 499 548 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »