Koronavírus összefoglaló: rekord napi beoltott Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.

Az egymilliós határt egy hét alatt másodszor lépték át, és ugyancsak másodszor sikerült egy nap alatt beoltani a lakosság több mint egy százalékát. A sportcsarnokokban, rendezvényközpontokban kialakított tartományi üzemeltetésű oltóközpontokban és a nagyjából hatvanezer háziorvosi praxisban szerdán 1 092 765 adag oltást adtak be. Az előző rekord 1 088 952 adag volt, április 29-én állították fel.

A szerdán beoltottakkal együtt már a lakosság 30,6 százaléka – 25 451 513 ember – kapott legalább egy adagot valamelyik oltóanyagból. Mindkét adagot a lakosság 8,6 százaléka – 7 145 486 ember – kapta meg.

Az utóbbi hét napon országszerte átlagosan 668 648 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából nyolcan kapnak oltást a Covid-19 ellen Németországban. Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Szerdáig 35 713 872 adag érkezett, a készlet 91,3 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag – bő 25 millió adag – az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Németország ebben az esetben valószínűleg 30 millió adag Szputnyik V vakcinát vásárolhat. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Montenegróban tízezer embert oltottak be egy nap alatt

A tömeges oltások elkezdése után egy nappal, szerdán valamivel több mint tízezer embert oltottak be Montenegróban, ahol eddig 57 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját. A 620 ezres Adria-parti országban azután kezdtek tömeges oltásba, hogy több vakcinaszállítmány is érkezett. Montenegró jó nyári idegenforgalmi szezonra számít, melynek alapja véleménye szerint a vakcináció.

Csehországban kétezer alatt a napi új fertőzések száma

Kétezer alá csökkent az új igazolt fertőzések napi száma Csehországban, egyúttal folyamatosan emelkedik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak napi száma – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból.

A hivatalos adatok szerint szerdán 1857 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, amely tavaly szeptember közepe óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel korábbi napi számhoz viszonyítva a csökkenés 25 százalékos.

Másfelől 76 100 adag oltószert adtak be az orvosok, amely az eddigi második legmagasabb napi szám, és tíz százalékkal magasabb, mint egy hete volt. Az oltások körül azonban továbbra is sok a probléma. Mindkét adagot eddig mintegy 1,1 millió személy kapta meg. Csehországban változatlanul csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják. A járvány terjedési mutatója a szaktárca szerint továbbra is egy alatt van (0,85).

A cseh kormány csütörtöki ülésén tárgyal az óvintézkedések már megindult fokozatos feloldásának további részleteiről. Ezen a héten kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, hétfőre pedig az üzletek nyitása van bejelentve. Az általános iskolások egy része is fokozatosan visszatér a tantermekbe.

Még májusban megkezdődhet a Szputnyik V török exportja Oroszországból

A Szputnyik V vakcina májusban megkezdődő Törökországba szállításáról és az oltóanyag ottani közös gyártásának lehetőségéről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A török hatóságok a fertőzés gyors terjedése miatt teljeskörű zárlatot rendeltek el az április 29. és május 17. közötti időszakra. Moszkva április 15. és június 1. között minimálisra korlátozta a két ország közötti légiutas-forgalmat.

Több mint kétezer külföldi munkavállaló francia állampolgárságot kapott a járványhelyzetben nyújtott munkájáért

Több mint kétezer olyan külföldi munkavállaló kapta meg a francia állampolgárságot, aki a koronavírus-járvány idején a frontvonalban dolgozott, és bebizonyította “a nemzethez való tartozását” – jelentette be szerdán a belügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a járványhelyzetben nyújtott teljesítményért gyorsított eljárásban megszerezhető állampolgárságot eddig 2009-en szerezték meg, köztük hozzátartozóként 665 gyerek is.

Marlene Schiappa, az állampolgársági jogokért felelős kormánytag szeptemberben arra utasította a prefektusokat, hogy gyorsítsák fel és könnyítsék meg a francia állampolgársághoz jutást azon külföldiek számára, akik aktívan részt vettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben egészségügyi dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, gyerekvigyázóként, pénztárosként, hulladékszállítóként, házi ápolóként vagy más veszélyeztetett munkakörben dolgozóként.

A prefektusokhoz több mint 8 ezer kérelem érkezett a felhívásra, az elbírálások jelenleg is folyamatban vannak, valamennyi kérelmet a legnagyobb figyelemmel vizsgál meg a belügyminisztérium – jelezte a tárca.

A prefektusok azt az utasítást kapták, hogy használják “a nemzetnek tett jelentős szolgálatért cserébe” kitételt az állampolgársági kérelmek elbírálásakor, és a kérelem beadásához kötelező legalább ötéves franciaországi tartózkodás helyett két évet is elfogadhatnak.

Tavaly 61 371 külföldi folyamodott francia állampolgárságért, ami 20 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply