G7: karanténba vonul az indiai küldöttség

Karanténba vonult szerdán a hét vezető ipari hatalom (G7) londoni külügyminiszteri értekezletének indiai küldöttsége, köztük az indiai külügyminiszter, miután a delegáció két tagjának koronavírus-szűrési lelete pozitív lett.

India nem tagja az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Franciaország alkotta G7-országcsoportnak, de Ausztráliához, Dél-Koreához és Dél-Afrikához hasonlóan meghívott vendégként jelen van a júniusi délnyugat-angliai G7-csúcsértekezletet előkészítő kétnapos londoni külügyminiszteri tanácskozáson.

Az értekezletet – amely a G7-külügyminiszterek első személyes találkozója az elmúlt két évben – szigorú járványvédelmi intézkedések közepette tartják; ezek közé tartozik, hogy mindegyik résztvevőnek minden egyes nap koronavírus-tesztet kell végeztetnie. Ezeken a szűréseken derült ki, hogy az indiai küldöttség két tagja fertőzött.

Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter szűrővizsgálatának lelete a londoni G7-tanácskozás szervezőinek szerdai tájékoztatása szerint negatív lett, de a teljes indiai küldöttséggel együtt ő is elkülönítésbe vonult és az értekezlet szerdai zárórendezvényein csak videókapcsolat révén vesz részt. Az indiai külügyminiszter közölte: elővigyázatosságból és másokra tekintettel döntött úgy, hogy a londoni G7-találkozó további eseményein virtuális módon vesz részt.

Dzsaisankart kedden fogadta Priti Patel brit belügyminiszter, de az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szerdai tájékoztatása szerint ezen a kétoldalú találkozón is rendkívül szigorú járványmegelőző – mindenekelőtt távolságtartási – intézkedések voltak érvényben, így e hivatalos esemény résztvevőinek az indiai külügyminiszteren kívül nem kell karanténba vonulniuk.

A G7-értekezlet helyszínén, a brit kormány patinás londoni rendezvényközpontjában, a Buckingham-palota szomszédságában emelkedő Lancaster House-ban is úgy rendezték be a plenáris ülésekhez kialakított tárgyalóhelyiséget, hogy a küldöttségek ne érintkezzenek egymással közvetlenül. A tárgyalóasztalnál a delegációk tagjait három oldalról térelválasztó plexi veszi körül, és a résztvevők folyamatosan maszkot viselnek.

A külügyminiszterek a közös protokollfotóhoz is egymástól másfél méterre, maszkban sorakoztak fel.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »