Csökkentené a kormány létszámát Díaz Ayuso

Elnökként kisebb létszámú kormányt és adócsökkentést tervez a madridi tartományi választások konzervatív néppárti (PP) győztese – Isabel Díaz Ayuso erről az Antena3 kereskedelmi televíziónak adott interjúban beszélt szerdán.

Elmondta: az eddigi 13 helyett 10 tárca működne az új regionális kabinetben, amelynek összetételéről konkrétumokat nem kívánt elárulni. Elnökségének megkezdésével – a parlamenti választási folyamat lezárását követően – július elejére számol.

A politikus a nap folyamán sajtótájékoztatón úgy értékelte: győzelméhez kölcsönkapott szavazatok is hozzájárultak, ilyen az első szavazóké, valamint azoké, “akik eddig sosem tekintettek ránk”, de most megtették, “mert az érdekeiket a sajátjaink elé helyeztük”. “A fiatalok újból viszontlátják magukat a Néppártban és a liberális politikában” – fogalmazott. Beszélt arról, hogy szeretné, ha ez a lelkesedés Madridból átterjedne egész Spanyolországra és a PP megnyerné a következő parlamenti választásokat.

A Néppárt 65 mandátummal végzett az élen a kedden rendezett tartományi választásokon, több mint megduplázva eddigi képviselői helyeit. A tartományi parlamentben 69 mandátumra lenne szüksége az önálló kormányzáshoz elegendő abszolút többséghez.

A június 8-án megalakuló új tartományi törvényhozás másik jobboldali pártja, a Vox már jelezte, hogy támogatni fogja Díaz Ayuso elnökké választását a parlamenti szavazáson.

Isabel Díaz Ayuso két éve irányítja elnökként a madridi autonóm közösséget. Március elején előrehozott választások kiírását jelentette be így megelőzve, hogy koalíciós partnere, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, valamint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be vele szemben.

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes újságíróknak szerdán úgy nyilatkozott: a PSOE vereséget szenvedett Madridban, amelyre nem számított. Mint mondta, több mint egy évszázada működő pártként azonban tudják, hogyan kell értelmezni a történteket, és ki tudnak lépni belőle “reflexióval és munkával”. Véleménye szerint a madridi választási eredmény nem átültethető az ország többi részére.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »