Covid körkép: változtak a beutazási feltételek a horvátoknál

Az indiai vírusmutáció nem veszélyezteti Ausztria nyitási terveit – idézte a Der Standard osztrák napilap vasárnap Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert, aki az APA osztrák hírügynökségnek adott interjút.

Az elmúlt napokban öt újonnan regisztrált pozitív esetnél fennáll a koronavírus indiai mutációjának gyanúja, ezek közül kettőt Salzburgban, hármat pedig a magyar határ közelében fekvő Miklóshalmán találtak. A levett mintákat még vizsgálják, egyértelmű és pontos eredmény jövő hét közepére várható.

A miniszter elmondta, hogy Ausztria már csütörtökön elrendelte a repülőgépek beutazási tilalmát Indiából, és a kontaktkutatást mindkét tartományban rendkívüli alapossággal végezték el hatóságok.

Május 19-től annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége. Az antigén teszt 48 óráig, a PCR teszt 72 óráig lesz érvényes. Azoknak, akik már legalább az oltás első adagját megkapták, és a beadástól számítva 21 nap eltelt, a továbbiakban már nem kell teszteltetniük magukat.

Májusban egyelőre a különböző igazolások szolgálnak majd belépőül.

A horvátországi beutazáshoz az első oltás mellett igazolni kell, hogy az illető átesett a fertőzésen

A horvát belügyminisztérium vasárnap pontosította a horvátországi beutazással kapcsolatos közleményét, így a határátlépéshez csak abban az esetben lesz elegendő egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – olvasható a koronavirus.hr oldalon.

A válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a testület vezetője még arról beszélt, hogy egy oltással is engedélyezi a határátlépést, a rendeletet azonban nem részletezte. A Covid-19-járvánnyal kapcsolatos információkat tartalmazó hivatalos honlapon megjelent közlemény szerint karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Unióban elfogadott gyors antigénteszttel, illetve megkapták mindkét oltást (kivéve, ha olyan vakcináról van szó, amelyet csak egyszer kell beadni). A második dózistól számítva legalább 14 napnak kell eltelnie. A hét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Egy oltás csak abban az esetben elégséges, ha az illető már átesett a koronavírus-fertőzésen, és azt igazolni is tudja. Az első oltástól számított időszak pedig nem lehet hosszabb, mint öt hónap. A korábbi fertőzöttség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR- vagy antigén-teszttel, vagy hiteles orvosi igazolással. A rendelet nem tesz különbséget a vakcinákat illetően.

Zágráb eltörölte azt az intézkedését is, amely szerint azok esetében, akik az EU-ban elfogadott antigén gyorsteszttel lépték át a határt és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kell ismételni a tesztelést.

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt napon 944 új fertőzöttet azonosítottak, az országban egy hónapja először csökkent ezer alá a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 335 173-at. Az elmúlt 24 órában 52-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7182-re emelkedett. Kórházban 2223 beteget ápolnak, közülük 240-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokból eddig 907 575 dózis érkezett az országba, amelyből 707 057-et használtak fel; 503 960-an kapták meg az első dózist, 200 518-an pedig már a másodikat is.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 362-vel több mint 240 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Péntekről szombatra még meghaladta az ezret a napi új esetek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4263-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 605-en vannak kórházban, 152-en intenzív osztályon. Az országban eddig a lakosság valamivel több mint húsz százalékát oltották be. Az első dózist 426 043-an, közülük a másodikat 211 199-en kapták meg.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »