A halálozáson kívül már javulnak a magyar járványmutatók

Lassan ugyan, de javulnak a járványmutatók Magyarországon, a kórházi ápolásra szorulók száma esett vissza a leglátványosabban. A napi halálozási adat viszont továbbra is 200 felett van, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig ennek ellenére is csak napi 30-40 fővel csökken.

A mai friss adatok:

  • Meghalt 212, többségében idős, krónikus beteg
  • Újabb 2796 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  • Az aktív fertőzöttek száma 262.447, a teljes lakosság 2,72%-a
  • Közelítőleg minden 37. magyarországi lakos aktív fertőzött
  • Eddig 3.576.705 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1.552.685-en már a második adag vakcinát is megkapták
  • Kórházban 6.737 koronavírusos beteget ápolnak
  • Lélegeztetőgépen 813-an vannak

A jó hír, hogy a kórházban ápoltak száma az április első hetében látott csúcsokhoz képest körülbelül 45%-kal csökkent, április 7-én még 12 ezer felett volt ez az adat, ma már 7 ezer alatt – ez látványos javulás, és az oltási kampány előrehaladottságának köszönhetően várhatóan már nem is változik ez a meredeken csökkenő trend.

A rossz hír, hogy a napi halálozások száma továbbra is 200 körül alakul, az elmúlt egy hónapban alig volt olyan nap, amikor ennél kevesebben haltak bele a betegségbe, a lélegeztetőgépen lévők száma viszont ennél sokkal kisebb mértékben tud csak csökkenni, azaz minden egyes nap körülbelül 150-180 beteg kerül lélegeztetőgépre.

Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon 2020. november 1-jétől. Forrás: MTVA

A magyar lakosság 36 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 20 százalékos átlaggal, így a javulás következő fázisa várhatóan az lesz, amikor az aktív fertőzöttek száma is meredek csökkenésnek indul. Erre azonban még nem került sor, az aktív fertőzöttek száma a lakosság arányában messze Magyarországon a legnagyobb a világon, még mindig a teljes lakosság 2,72%-a aktív fertőzött.

A lakosságarányos halálozásban sem állunk jobban, a mai adatokkal az 1 millió főre vetített halálesetek száma már 2719-re emelkedett. Összehasonlításképpen: ez az adat a szomszédos Ausztriában 1111, Németországban pedig 975.

Gyorsan halad az oltási kampány

Bizakodásra ad viszont okot az a tény, hogy az oltási kampány jól halad. A kampányt tovább gyorsítja, hogy a regisztráltak már online is tudnak időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, jelenleg hétfőre, keddre és szerdára, Sinopharm-vakcinával történő oltásra.

Arra kérik az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, a csoportosulás, tumultus elkerülése érdekében, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek. Továbbá kérik, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt.

Miután a beoltottak száma már elérte a 3,5 milliót, a mai napon kinyithattak a vendéglátó teraszok, reggel 5 óra és este fél 10 között. A vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosult.

A 4 millió beoltott után újabb újraindítási lépések várhatóak: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.

Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

Forrás: MTI / Worldometers

 

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »