Mindenkit oltásra biztat Joe Biden

Mától valamennyi 16 éves és annál idősebb állampolgár jogosult az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltásra az Egyesült Államokban – jelentette be hétfőn az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Joe Biden amerikai elnök a hónap elején jelentette be, hogy két héttel az eredetileg kitűzött május 1-jei határidő előtt, már április 19-ére elérhetővé teszik az oltást minden felnőtt számára az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül valamennyi felnőtt jogosulttá válik arra, hogy regisztráljon és megkapja az oltását.

https://www.instagram.com/p/CN2W4wVF0Qu/

A Fehér Ház hétfőn bejelentette: médiakampányt indítanak, hogy felhívják a lakosság figyelmet az április 19-től érvényes új szabályokra és ezzel növeljék az eddig habozó emberek hajlandóságát az oltások elfogadására.

Az adminisztráció egyik tisztviselője az Axios nevű amerikai hírportálnak azt mondta: a kampány részeként több mint 30 interjút adnak majd helyi televíziókban és rádiókban, s ezzel elsősorban a vidéki, afroamerikaiak és spanyolajkúak lakta választókerületeket célozzák meg.

Szakemberek szerint erre azért is van szükség, mert bár – a CDC hétfői bejelentése szerint – az amerikai felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni oltás első adagját, de továbbra is sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat. Ez pedig – mint arra többen felhívták a figyelmet – kockáztatja a nyájimmunitás kialakulásának lehetőségét.

„Aggódom, hogy kezdünk eljutni arra a pontra – amelyről mindig is tudtuk, hogy valahol a láthatáron létezik -, ahol már a kínálat szintje felülmúlja a keresletet” – fogalmazott Dr. Abdul El-Sayed epidemiológus vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A 16 éven aluliak számára egyelőre nem engedélyezett a koronavírus elleni vakcina, bár a tesztelés folyamatban van. A Fehér Ház vezető Covid-19 tanácsadói egy héttel ezelőtt azt mondták: már kora ősszel rendelkezésre állhat a koronavírus elleni védőoltás a 12 és 15 év közötti fiatalok számára is.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok március végén jelentették be, hogy klinikai vizsgálati eredményeik kimutatták: a Covid-19 ellen közösen kifejlesztett vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos a 12 és 15 év közötti gyermekek körében. A vállalatok április elején kérték az általuk gyártott oltás engedélyezésének kiterjesztését az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalától (FDA), amely eddig a 16 évnél idősebbek beoltását hagyta jóvá ezzel a vakcinával.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »