Már csak egy hétig tart az olasz zárlat

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat, és április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását – jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.

Helyreáll a jelenléti oktatás, amely október óta zajlott interneten. A tantermi oktatás újraindításával 8,5 millió hat és tizenkilenc év közötti tanuló térhet vissza az utolsó hónapra az iskolákba, mivel az olasz tanév június közepéig tart. A gyerekek és fiatalok iskolába járását az egész országban biztosítják még a zárlat alatti, úgynevezett vörös zónákban is.     A régiók színek szerinti veszélyességi besorolását nem törlik el.

Mario Draghi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a következő napokban az olasz csizma nagy része narancssárga, vagyis közepesen veszélyes, valamint alacsony fokozatú sárga térség lesz. A korlátozások oldása közel ötven millió olaszt érint. Vörös zóna Szardínia, Puglia és Valle d’Aosta marad.

Április 26-tól a narancssárga és a sárga övezetekben újraindul a szintén ősz óta majdnem kizárólag csak elvitelre dolgozó vendéglátás, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helységei, vagyis a teraszok nyithatnak újra egész nap. A kijárási tilalom továbbra is este tíz órától reggel ötig lesz érvényes – tette hozzá Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Azt mondta, a szabadtéri tevékenységeket engedélyezik, mivel ez kevesebb kockázattal jár. Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak is.

Május közepétől a tartományok között is lehet utazni

Május 17-től részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat, a tömegközlekedési eszközökön marad az ötven százalékos helykihasználtság. A bejelentések szerint április 26-tól engedélyezett lesz a szabadtéri sporttevékenység csoportosan is. Május 15-től tervezik a szabadtéri uszodák megnyitását, június elsejétől az edzőtermekét, július elsejétől a vásárok újranyitását.

Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyenlőre ennyi oldást engedhetnek meg.

„A kormány ekkora kockázatot tud vállalni” – mondta.

Megjegyezte, hogy a mostani járványadatok „óvatos optimizmusra” adnak okot. Kifejtette, hogy a korlátozások oldásával továbbra is kötelező marad a maszkviselés és a biztonsági távolság betartása. Hozzátette, hogy rosszabbodó járványhelyzetben ismét szigorítanak, de nem adták fel azt a célt sem, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka védőoltásban részesüljön.

Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt az első dózis beadásával, ami a lakosság majdnem tizenhét százalékának felel meg. További 4,2 millióan kaptak már második adagot is. A hetven év felettieknek kevesebb mint ötven százalékát oltották be eddig.

Az egészségügyi tárcavezető hozzátette, hogy az országos reprodukciós ráta 0,8 tizedre csökkent. Újságírói kérdésre válaszolva, elmondta, hogy aki elutasítja az AstraZeneca védőoltást, „a sor végére kerül”, vagyis nem választhat másik vakcinát. Jelenleg az ország vakcina-hiánnyal küzd, Rómában leállították a hatvan évesek regisztrációját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elemzők szerint a Draghi-kormány a gazdasági élet nyomására döntött a korlátozások első oldásáról, miközben a legsürgetőbb problémát továbbra is a vakcinázás lassúsága jelenti. A SkyTg24 olasz hírtelevízió Magyarországot hozta fel példaként pénteken hangoztatva, hogy arányosan kétszer annyi embert tudott már beoltani mint Olaszország.

Mario Draghi azt is bejelentette, hogy közel hatvan közberuházást indítanak el a gazdasági helyreállítás ösztönzésére. A közgazdász kormányfő úgy látta, 2025-re sikerül „normalizálni” a költségvetést, amelyet jelenleg folyamatos rendkívüli pótköltségvetési intézkedések terhelnek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »