Putyin aláírta a törvényt, amellyel 2036-ig hatalmon maradhat

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a héten aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi számára, hogy újabb két elnöki mandátumot töltsön ki, így most már akár 2036-ig is hivatalosan hatalmon maradhat.

Oroszországban az eddig érvényes szabályozás szerint 2×6 évig lehetett valaki elnök, de ezt Putyin egyszer már kijátszotta, amikor 2008-ban lejárt a mandátuma. Akkor egy szerepcsere történt: hirtelen Putyin lett a miniszterelnök, míg Putyin elnöki pozícióját – névleg – Dimitrij Medvegyev vette át.

Putyin, aki idén lesz 69 éves, jelenleg negyedik elnöki mandátumát tölti, amely a korábbi 4 éves időtartamról időközben 6 évesre módosult, így az aktuális mandátum 2024-ben jár le.

A Putyinnak újabb elnöki éveket biztosító alkotmánymódosításról már tavaly márciusban írtunk, 2020 júliusában pedig tartottak egy népszavazást is a kérdésről. A javaslat akkor nagy többséggel nyert, így a hétfőn bejelentett törvénymódosítás már nem igazán jelentett meglepetést, mindössze hivatalos formába öntötte azt a lehetőséget, hogy ha Putyin szeretne indulni a következő elnökválasztáson is, akkor megtehesse ezt.

Forrás: CNN / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »