Egekben a légköri szén-dioxid koncentráció

Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben a koronavírus-járvány miatti csökkenése ellenére.

A Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal van az iparosodás előtti korhoz képest. A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete által bemutatott adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban rekordmagas, 417,14 ppm (az egész egymilliomod része) volt. A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) becslései szerint a szén-dioxid havi koncentrációja várhatóan 2021-ben nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni.

A szén-dioxid a hőmérséklet emelkedését és a klímaválságot leginkább előmozdító üvegházhatású gáz. A korábbi rekordot a Mauna Loa mérései szerint 2020 májusában érték el, ekkor a légköri koncentráció 417,10 ppm volt. A tavalyi év átlaga 413,94 ppm volt, az előrejelzések szerint 2021-ben 416,3 ppm lesz – írja a The Guardian.

A szén-dioxid koncentrációjának növekedését az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés – közölte a Met Office. A globális kibocsátás ideiglenesen csökkent 2020-ban a közlekedés és szállítás mérséklődésével és a gazdasági aktivitás visszaesésével a koronavírus-járvány miatt. Ez a csökkenés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy tartósan hatással legyen a szén-dioxid légköri beépülésére. A koncentráció növekedésének lassításához vagy leállításához jóval nagyobb, hosszú távú emissziócsökkentésre van szükség.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change) arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához legkésőbb 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást. Ehhez a károsanyag-kibocsátást a nullához lehető legközelebbi értékre kell csökkenteni, és lépéseket kell tenni a fennmaradó szennyezés elnyelése érdekében. Ilyen például a fák ültetése.

„Könnyű elfelejteni, hogy a fosszilis üzemanyagok milyen mértékben és milyen gyorsan hatnak a bolygónkra” – mondta Simon Lewis, a University College London munkatársa. „Több mint 200 évbe telt, hogy a légköri szén-dioxid koncentrációja 25 százalékkal emelkedjen, és csupán 30 évbe, hogy 50 százalékkal az iparosodás előtti kor szintje fölé kerüljön. Ez a drámai változás olyan, mintha egy emberi meteorit zuhant volna a Földre” – véli a kutató. „Ha az országok terveket készítenek a társadalom fenntartható útra tereléséhez és látványosan lecsökkentik mától fogva a károsanyag-kibocsátást, elkerülhetjük az emisszió növekedését és a klímaváltozás veszélyesen növekvő hatásait” – tette hozzá a szakértő.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »