Április közepétől a Johnson & Johnson vakcinájával is oltanak Belgiumban

Noha a koronavírussal megfertőzöttek száma továbbra is emelkedik Belgiumban, a növekedés üteme lassulni kezdett, ami azt jelenti, hogy az újonnan megfertőződöttek száma a hét végére tetőzhet az országban – közölte az ügyben illetékes belga biostatisztikus nyilatkozatára hivatkozva a belga sajtó hétfőn.

Geert Molenberghs, a leuveni katolikus egyetem biostatisztikusa a Het Laatste Nieuws című flamand nyelvű belga napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte: noha egy hét alatt 22 százalékkal nőtt a fertőzöttek és kórházba szállított betegek napi átlagos száma, az adatok „megnyugodni” látszanak, a járványhullám fokozatosan enyhül.

„Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a hétvégére elérjük a csúcsot” – fogalmazott. Hozzátette, a következő napok tartósan 20 fok körüli vagy esetenként azt is meghaladó hőmérséklete kedvez a vírus elleni védekezésnek. A fertőzés „főszezonja” véget ért – mondta.

A La Libre Belgique című francia nyelvű napilap arról számolt be hétfőn, hogy a Heysel labdarúgó stadionhoz tartozó sportcentrumban kialakított, február közepén nyílt oltóközpont mellett újabb oltópontot adtak át a brüsszeli régióban. Az Asztrid királynéról elnevezett katonai kórházban tervezett októközpont megnyitása azonban legalább egy hónappal késik az oltóanyagellátás nehézségei miatt. Az új oltóközpont naponta mintegy 1000-1500 ember beoltására lesz alkalmas.

Belgiumban jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait alkalmazzák, a Johnson & Johnson vakcinája várhatóan leghamarabb április 19-től lesz elérhető az országban – közölték.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy a belgiumi gyógyszertárakban április 6-tól gyorsteszt lesz megvásárolható. A gyorsteszteket mindenki maga végezheti, a tesztek mintegy 15-20 perc alatt eredményt mutatnak – közölték.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a koronavírussal összefüggő minden adat emelkedést mutat Belgiumban. A múlt hét folyamán naponta átlagosan mintegy 28 ember halt meg a vírus szövődményeiben az országban, ez 18 százalékos emelkedést jelent a megelőző hét azonos időszakához képest. Átlagosan naponta 4705 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami egyhetes viszonylatban 22 százalékos emelkedést mutat. Belgiumban naponta mintegy 66 100 vírustesztet végeztek, a pozitivitási ráta 7,7 országosan.

Kórházba átlagosan 242 embert szállítottak, ez egy hét alatt 22 százalékos növekedést jelent. Kórházban jelenleg 2691 embert ápolnak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, közülük 711 beteget részesítenek intenzív ellátásban. Elmondták, Belgium lakosságának 10,7 százaléka kapta meg az első adag védőoltást, és 4,4 százalék azok aránya, akik már mind a két dózis megkapták.

Megjelenése óta 870 757 ember esetében mutatták ki a koronavírust, és 22 897 haltak meg a szövődményekben a 11,6 millió lakossal rendelkező Belgiumban. Az ország az egyik leginkább fertőzött területnek számít hónapok óta, és a lakosságarányos halálozási arány is feltűnően magas a többi nyugat-európai országhoz képest, 1969 haláleset jut minden 1 millió lakosra.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek