Még ma engedélyezhetik Európában a Johnson & Johnson egydózisos vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Johnson and Johnson egydózisos vakcináját az Európai Unión belüli felhasználásra. A szabályok szerint az engedélyezési folyamat most az Európai Bizottságnál folytatódik, ahol még ma meg is történhet a végleges engedélyezés.

A Johnson & Johnson vakcinája azért lenne fontos eleme az oltási kampánynak, mert annak ellenére, hogy hatékonysága a tesztek szerint elmarad a Pfizer / BioNTech 95% körüli szintjétől, csak egy adag beadása szükséges, tárolása pedig nem igényel speciális hűtést, sima hűtőszekrényben, 2 és 8 Celsius fok között tárolható. A Johson & Johnson vakcinája az amerikai teszteken 72%-os, a globális teszteken 66%-os hatékonyságot mutatott.

A megfelelő mennyiség rendelkezésre állása azonban itt is problémás lesz: a J&J a második negyedévre 55 millió adag oltást ígért az EU-nak, de már felröppentek a pletykák arról, hogy ennek a mennyiségnek a leszállítását mégsem tudják időben teljesíteni. Az Európai Bizottság mindenesetre szerdán még azt közölte, hogy nem kapott értesítést a szállítmányok csúszásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az USA-ban engedélyeztek egy új, egydózisos vakcinát

Visszaszorulóban a korlátozások az Egyesült Államokban

Forrás: CNBC

 

 

Friss hírek