Vizsgálják a Covid-19 összefüggését a diabétesszel

A Covid-19 és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggéssel kapcsolatos információkból hozott létre adatbázist a King’s College London és a Monash Egyetem kutatócsoportja – adta hírül a medicalxpress.com.

Egyrészt azért hozták létre az adatbázist, hogy vizsgálják azokat a kutatásokat, amelyek kimutatták, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek súlyosabb tünetei vannak Covid-19-ben és az átlagos népességhez képest gyakrabban halnak meg a benne, másfelől az adatbázis az egyre sokasodó bizonyítékokat is gyűjti, amelyek arra utalnak, hogy a Covid-19 következtében a betegeknél 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

A COVIDIAB elnevezésű adatbázist kifejezetten arra tervezték, hogy segítsen a kutatóorvosoknak megérteni a Covid-19 és a cukorbetegség közötti kapcsolatot. Az adatokat a betegektől gyűjtötték körülményeikre vonatkozóan, beleértve azt is, hogy újonnan alakult-e ki náluk a betegség. Fejlesztői szerint, ahogy egyre több ismeret gyűlik össze a Covid-19 hatásáról a diabéteszre, úgy nő majd egyre nagyobbra az adatbázis. Az adatbázishoz híradások szerint 350 orvos által nyújtott információkat katalogizáltak.

Továbbra sem világos, hogy a diabéteszben szenvedők állapota miért súlyosabb, ha megkapják a Covid-19-et. De az sem egyértelmű még, hogy a Covid-19 cukorbetegséget okoz. A pandémia kezdete óta számolnak be az orvosok arról, hogy Covid-19-pácienseiknél diabétesz alakult ki. Az adatbázis anyagának elemzésével szeretnék megállapítani a kutatók, hogy a betegség szövődményei vezetnek-e a diabétesz kialakulásához.

Az orvosoknak tudniuk kell azt, hogy az ilyen betegeknél egyébként is kialakul-e cukorbetegség, prediabetikusak-e, azaz korai szakaszban tartott-e náluk a cukorbetegség és a Covid-19 indította be, vagy csak a koronavírus-fertőzés után alakult ki náluk hamar a betegség, pedig nem voltak hajlamosak a diabéteszre.

Néhány kutatóorvos arról számolt be a sajtónak, hogy a Covid-19 kétféleképpen okozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egyfelől, ha a betegség a hasnyálmirigyet támadja meg, ez csökkenti az inzulinszint előállításának és szabályozásának képességét. Másfelől, amikor a Covid-19 gyulladásos reakciót vált ki a szervezetben, az befolyásolja a vércukorszint szabályozását a stressz hormonok felszabadulása miatt. Az is lehetséges, hogy egyes betegeknél cukorbetegség azért alakulhatott ki, mivel szteroidokat kaptak a Covid-19 kezelésére.

A Covid-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a többi fertőzötthöz hasonló az immunválasza

A Covid-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a szervezete ugyanannyi antitestet termel, mint a nem rákbeteg fertőzötteké, ám ez a képességük daganatos betegségük típusától és az általuk kapott kezeléstől függ – derítették ki a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Montefiorei Egészségügyi Rendszer kutatói.

A Nature Cancer című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban bemutatott eredményeik elvezethetnek a rákbetegek jobb kezeléséhez, akiknek esetében nagyobb a kockázata a fertőzésben és szövődményeiben való elhalálozásnak, továbbá azt is jelzi, hogy a rákbetegek szervezete jó reagálhat a Covid-19 elleni oltásokra – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Astha Thakkar hematológus onkológust, a tanulmány vezető szerzője, elmondta, hogy tanulmányuk szerint a rákbetegek valószínűleg ugyanolyan védettséget élveznek az újrafertőződéstől, mint a betegségben nem szenvedők és valószínűleg ugyanolyan jól reagálnak az oltásokra. Vizsgálatukba 261 daganatos beteget vontak be, akiknek 77 százalékát diagnosztizálták szolid rosszindulatú daganattal, 23 százaléknak hematológiai (vér) rosszindulatú rákja volt. A szerokonverzió (az antitestek megjelenése a vérben) átlagos aránya 92 százalékos volt náluk.

A vérrákos betegek esetében azonban ez az arány csak 81,7 százalék volt, ami jóval alacsonyabb, mint a szolid rosszindulatú dagantos betegeknél, akiknél 94,5 százalék volt. “A vérrákos betegek általános kezeléséről köztudott, hogy elnyomja az immunrendszert, ami megmagyarázhatja az alacsonyabb antitest arányt szervezetükben és a fokozott kockázatot a Covid-19 súlyosságára” – mondta Halmos Balázs, a New York-i Egyetem professzora, a montefiorei multidiszciplináris mellkasi onkológiai program igazgatója.

Amerikai járványügyi központ: a fertőzőbb változatok miatt nagyon aggasztó a helyzet

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, mert az új, fertőzőbb vírusváltozatok elterjedése miatt nagyon aggasztó a helyzet – mondta Rochelle Walenksy, a CDC igazgatója hétfőn, internetes sajtótájékoztatóján.

Walenksy felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban naponta mintegy 53 800 új esetet regisztrálnak, ami enyhe növekedést mutat a korábbi átlaghoz képest. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek száma napi 4500-5000 közé tehető, és a Covid-19 következtében naponta körülbelül ezer beteg veszíti életét.

A szakember arra buzdította az amerikaiakat, hogy továbbra is viseljenek maszkot, kerüljék a tömeget, és egyelőre várjanak az utazással, még akkor is, ha már beoltották őket. ”

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint a 65 éves és idősebb amerikaiak közel 70 százaléka már kapott legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát, és 42 százalékukat kétszer is beoltották. A felnőtt lakosság esetében háromból egy ember már kapott legalább egy oltást, és körülbelül 44 millióan megkapták a teljes adagot.

A CDC jelentése szerint az Egyesült Államokban eddig összesen több mint 126,5 millió adag koronavírus-vakcinát adtak be. Körülbelül minden negyedik – csaknem 83 millió – ember kapott legalább egy adag vakcinát, és körülbelül 45 milliónak mindkét dózist beadták.

  • Cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek